top of page
  • Бібліограф

Україна від витоків до сучасності: «Україна – європейська країна»

28 липня 2022 року Україна вперше відзначає День державності. В цей день відбулося Хрещення Русі, і саме цю подію вважають «днем народження» України як самостійної держави – з власною територією, культурою, традиціями й звичаями.

Враховуючи події останніх часів, свідомість українців потребує справедливого й достовірного відображення історії нашого народу. Маємо затямити, що ми є самостійною частиною світової цивілізації, зокрема європейської. З цією метою дитяча письменниця Юлія Ференцева написала чудове пізнавальне видання для дітей середнього віку «Україна – європейська країна», яке бібліотека отримала за Програмою поповнення бібліотечних фондів від Українського інституту книги. Мандруючи його сторінками, підлітки довідаються багато захоплюючого й дивовижного про нашу Батьківщину. Щось буде для них відомим, а щось стане справжнім відкриттям. Тож вирушаємо в мандрівку!

Подивимося, де знаходиться наше місце під сонцем та дізнаємося, чи правда, що в Україні розташований центр Європи. Помандруємо важливими дорогами, які в різні часи пролягали на території України: Великим Шовковим шляхом і Королівським шляхом. Переконаємося, що наша країна наділена природними багатствами, не менше за інші країни Європи. Зокрема, дізнаємося, які переваги маємо завдяки нашому найбільшому скарбу – чорнозему.

Звісно, зануримося в історію нашої держави, що є надзвичайно захопливою, адже перші люди з’явилися на території сучасної України дуже давно, близько 900 тисяч років тому. Простежимо розвиток цивілізації від Трипілля до Великого переселення народів. Побачимо, як жили люди в Давній Русі до монгольського нашестя та чому іноземні загарбники не були головною причиною її занепаду і «оксамитового» завоювання литовцями. Дізнаємося, як жилося нашим предкам у складі Великого Князівства Литовського й Речі Посполитої, під владою Російської імперії та в часи Радянського Союзу.

Помандруємо трагічними сторінками нашої історії, а також познайомимося з героїчними українцями, які були готові віддати життя за майбутнє свого народу, і політичними діячами, що внесли значний вклад в становлення української державності, як-от: Богдан Хмельницький, Пилип Орлик, Симон Петлюра, Степан Бандера, В’ячеслав Чорновіл. Врешті-решт побачимо, як розвивалася Україна після розпаду СРСР та яким тернистим виявився наш шлях до Європи.

Наприкінці книги представлено об’єкти України, що ввійшли до переліку Світової спадщини ЮНЕСКО. А в розділі «Імена, якими ми пишаємося», можна ознайомитися з короткою довідкою про видатних особистостей та їхнім внеском у розбудову незалежної демократичної України.

Родзинкою книги є неординарні ілюстрації Ірини Панаріної й тематичні вставки з тлумаченням маловідомих і незнайомих термінів та понять. Завдяки цьому діти зможуть самостійно опанувати текст і розумітимуть, в якому напрямі продовжувати дослідження нашої історії.

Радимо звернути увагу на видання «Україна – європейська країна» вчителям та бібліотекарям, адже книга може бути чудовим доповненням до шкільної програми з історії України та знадобиться при проведенні тематичних заходів, на виставках і переглядах літератури.

Ференцева, Юлія. Україна - європейська країна [Текст] / Ю. Ференцева ; худож. І. Панаріна. - Київ : Балтія-Друк, 2021. - 48 с. : іл.

bottom of page