top of page
  • Бібліограф

Вгадай фразеологізм: літера З


За що ми любимо фразеологізми? Та, мабуть, за те, що їх використання в мовленні свідчить про грамотність і освіченість людини. Недарма про того, хто говорить до ладу, кажуть: «Має голову на плечах». А про поганого мовця відгукнуться: «Блудить словами».

Щоб не довелося пекти раків через власні слова, пропонуємо поповнити запас фразеологічних одиниць за допомогою гри «Вгадай фразеологізм». Деякі усталені звороти ви вже знаєте, тому легко визначите правильний варіант відповіді. А деякі словосполуки змусять поламати над ними голову.



На допомогу вчителям-мовникам пропонуємо кілька методичних матеріалів із фахових видань, які допоможуть зробити уроки цікавішими:


Босак, Світлана. Фразеологічне багатство української мови : 10-й клас : [розробка уроку] / С. Босак // Дивослово. - 2020. - № 2. - С. 6-9.

У матеріалі розглядається тема фразеологічної синонімії й антонімії, а також багатозначності фразеологічних одиниць.


Дюкова, В. А. Робота з фразеологізмами на уроках ураїнської мови [Текст] / В. А. Дюкова // Початкове навчання та виховання. - 2018. - № 4-5. - С. 61-64.

Автор матеріалу пропонує ефективні прийоми ознайомлення з фразеологією, зокрема, вправи на побудову діалогу з використанням усталених зворотів.


Петровчук, Людмила. Розвиток у школярів інтересу до вивчення діалектного матеріалу і фразеологічних засобів мови [Текст] / Л. Петровчук // Дивослово. - 2016. - № 10. - С. 7-9.

Добірка мовних ігор, що сприяють зацікавленню учнів фразеологізмами, діалектизмами та загалом українською мовою.


Терещенко, Ірина. Народна мудрість дитячими вустами [Текст] : введення фразеологізмів у мовлення дітей / І. Терещенко // Палітра педагога. - 2016. - № 1. - С. 11-13.

Методичні матеріали на допомогу вихователю у розвитку мовлення дошкільника та збагачення його лексикону фразеологізмами.

25 views0 comments
bottom of page