top of page
  • Writer's pictureДенис Мотузюк

Ласкаво просимо до бібліотеки!

Бібліотека – це не лише місце, де зберігають книжки. Це місце, де можна добре відпочити душею, опинитись у тихому світі шелесту сторінок і дізнатись щось нове і цікаве. Тут можна взяти книжку і прочитати її у читальній залі або узяти додому на абонементі. Звісно, щоб повністю насолодитись чарами бібліотеки, потрібно дотримуватись правил. Ось ці правила:


1. Не шуміти. Поводьте себе тихо. Чари бібліотеки швидко зникають, коли настає галас. Неможливо зосередитись на читанні, коли довкола все відволікає вас від цієї справи. Також неможливо читати, коли ви самі галасуєте. Враження від книжки краще висловлювати письмово у читацькому щоденнику або у соціальних мережах. Не читайте вголос у читальній залі – інші читачі читають зовсім інші книжки, і їм ніколи дізнаватись про вашу улюблену книжку. Особливо, якщо вони її ще не читали – ніхто не любить спойлери.


2. Узяті книжки повертайте вчасно. Книгу можна брати строком на 14 днів. Якщо ви не встигли прочитати книжку за цей строк, принесіть її до бібліотеки та попросіть продовжити строк читання. Так робити можна. А не можна зникати з кінцями, казати «Я дома забув» або «Я ще не прочитав» і не повертати книжку. Це дуже нечемно. І можна навіть подумати, що ви вкрали книжку, а це вже злочин. Тож повертайте книжки вчасно.


3. Бережіть книжки. Беріть книжку чистими руками. Не ламайте їх корінці, не загинайте або видирайте сторінки, не вирізайте з них картинки, які сподобались, не кидайте книжки у воду, кота, собаку (потрібне підкресліть). Не їжте під час читання – жирні плями або крихти між сторінками не додають радості від прочитання. Стримуйте свій потяг до малювання на сторінках книжки. Для малювання існують альбоми, а книжки для того, щоб їх читали. Не кладіть між сторінками ручки, олівці, фломастери, календарики або іграшки. Користуйтесь для цього книжковими закладками. Якщо ви будете дбайливо поводитись з книжкою, вона прослужить набагато довше і більше читачів зможуть її прочитати.


4. Не губіть книжки. Якщо ви загубили книжку, то вам доведеться купити таку ж або іншу рівної цінності. Дійсно, мало радості купувати книжку не для себе. Ви пішли до бібліотеки, щоб узяти додому книжку і прочитати її безкоштовно. А тут доведеться купувати, та ще й не собі. Але не бійтесь чесно зізнатись у тому, що ви загубили книжку. Усяке буває. Бібліотекарі теж це розуміють і вас не з’їдять. Навіть не покусають. Але книжку все одно доведеться замінити.


5. Користуючись книжками у читальній залі або абонементі з відкритим фондом, не забувайте поставити книжку на її місце. Це нескладно – покласти книжку точнісінько туди, де вона стояла. В іншому випадку, книжка про Гаррі Поттера опиниться серед книжок про природу, книжки про природу загубляться серед задачників з математики, а задачник з математики зіпсує настрій читачу, який побіжить шукати книжку про Гаррі Поттера. Щоб цього не сталось – ставте книжки туди, звідки ви їх узяли.


Користуючись цими нехитрими правилами ви підтримуєте чарівність бібліотек та отримуєте задоволення від їх відвідування. Тож повторимося – ласкаво просимо до бібліотеки!


Recent Posts

See All

З чого складається бібліотека?

Відвідування бібліотеки нічим не відрізняється від відвідування будь-якої іншої культурної установи – театру або музею. Просто замість перегляду вистави або виставки, ви переглядаєте книжки. І деякі з

bottom of page