top of page
  • Бібліограф

Знайомі незнайомці тваринного світу


Що може об’єднувати зоологію та лінгвістику? Відповідь на це питання ви знайдете в енциклопедії «Розповіді про тварин та їх назви», що з’явилася у бібліотеці завдяки Програмі поповнення бібліотечних фондів від Українського інституту книги.

Авторами видання є мовознавець Кирило Булаховський та зоолог Максим Гаврилюк. Тож, як ви вже зрозуміли, у книзі йтиметься про походження назв тварин. Нерідко, досліджуючи тваринний світ, зоологи лишають цей аспект поза увагою. А дарма, адже народні та наукові назви тварин можуть розповісти чимало цікавого, зокрема про значення тої чи тої тварини в житті наших предків.

Кирило Булаховський та Максим Гаврилюк спробували заповнити цю прогалину. В них вийшло створити унікальне видання, адже досі на книжковому ринку України не було енциклопедій, присвячених етимології тваринного світу. Звісно, всі існуючі види тварин неможливо вмістити в одну книгу, тому тут розповідається тільки про найвідоміших представників.

Крім інформації про походження назв, ви знайдете багато маловідомих і дивовижних фактів про спосіб життя різних тварин, їх роль у культурі людства й художній літературі, цікаві факти з історії. Для зручності тварини у книзі описані за класами: «Головоногі», «Ракоподібні», «Павукоподібні», «Комахи», «Риби», «Земноводні», «Плазуни», «Птахи» і «Ссавці». Також є розділ, присвячений кишковопорожнинним як типу.

Родзинкою енциклопедії є її художнє оформлення. Для ілюстрування тексту використано зображення зі старовинних атласів тварин та колекцій, а також репродукції робіт відомих натуралістів і художників 16-го – початку 20-го століття: Е. Геккеля, М. Блоха, Й. Сміта та багатьох інших.

Книга буде корисною і для дітей, і для дорослих: стане в нагоді школярам та вчителям; сподобається усім, хто цікавиться тваринами й хоче розширити свої знання про довколишній світ. Крім того, видання допоможе підвищити рівень володіння українською мовою, приміром, виявити слова, які ви наголошуєте неправильно.

Булаховський, Кирило. Розповіді про тварин та їх назви [Текст] / К. Булаховський, М. Гаврилюк. – Львів : Література та мистецтво, 2020. – 272 с. : іл.


Цікавого читання!

bottom of page