top of page
  • Бібліограф

Книга як ліки. Частина 2


Існує багато способів лікування дитячих комплексів і страхів. Але, напевно, одним з найулюбленіших є казкотерапія. Саме за допомогою казки діти в ігровій манері можуть позбутися страхів, стати впевненими й самостійними.

До того ж, цей метод є доступним для батьків – завдяки книгам ви можете самотужки допомогти дитині опанувати негативні емоції. Тож продовжуємо знайомство з терапевтичними казками, що їх ви знайдете на полицях нашої бібліотеки.

Миронюк, Женя. Не бійся монстриків [Текст] / Ж. Миронюк. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. - 33 с. : іл.

Завдяки цій книжці можна пояснити дитині, що темряви не варто боятися, як і істот, що можуть там ховатися. Після знайомства з кумедним монстриком Шкарпетиком, який збирає загублені дитячі шкарпетки до своєї шухлядки, кожен читач захоче мати такого друга. Крім нього, на сторінках книги мешкають й інші не менш потішні «чудовиська». Разом із ними діти будуть виконувати цікаві завдання й головоломки, які допоможуть опанувати власні страхи. Книга також містить багато прихованих інтерактивних елементів, а її обкладинка світиться в темряві, що робить видання ще більш оригінальним і захоплюючим.

Чуб, Наталія. 1000000 справ зебри Еббі [Текст] / Н. Чуб; іл. І. В. Масляк, І. А. Морозова. - Харків : Ранок, 2020. - 31 с. : іл. - (Казкотерапія).

Маленька Еббі дуже допитлива, весела, мрійлива й доброзичлива зебра. От тільки є у неї один недолік – невміння доводити справи до кінця. Часто Еббі береться виконувати якесь завдання, а потім перемикається на друге-п’яте-десяте, так і не закінчивши розпочате. Так сталося й цього разу, коли вона отримала завдання від мами – нарвати трави. У процесі Еббі надумала привітати слоненя з днем народження. А далі відволікалася на плетення віночка та розглядання фламінго, і врешті стомилася й заснула. Яким же було її розчарування, коли вона зрозуміла, що не виконала мамине прохання й не привітала друга. Але в кожній ситуації є вихід – його Еббі підкажуть мудрі батьки.

Чуб, Наталія. Бетсі, не плач! [Текст] / Н. Чуб; іл. О. Черепанова. - Харків : Ранок, 2017. - 35 с. : іл. - (Казкотерапія).

Якщо ваш малюк полюбляє влаштовувати «концерти» й часто плаче, аби привернути до себе увагу, варто разом з ним почитати казку про маленьку лисичку на ім’я Бетсі. Історія розповідає, як Бетсі вічно була всім незадоволена і через це часто сумувала, жаліла себе й рюмсала. Своїми істериками лисичка змушувала рідних робити все так, як хочеться їй. І ніхто з них не міг втямити, чому їхня Бетсі така вередлива. А ось із друзями – єнотиком і зайчиком – Бетсі завжди веселилася й ніколи не плакала. Та одного разу звірята гралися в піжмурки, й схованку Бетсі швидко викрили. Маленька так засмутилася, що почала лити сльози. І плакала так довго, що утворилося ціле озеро. На щастя, друзі допомогли Бетсі вибратися з халепи. А лисичка зрозуміла, як жахливо поводилася раніше.

Чуб, Наталія. Подорож листочка [Текст] / Н. Чуб; іл. І. Масляк. - Харків : Ранок, 2017. - 35 с. : іл. - (Казкотерапія).

Жив собі в лісі маленький листочок, який любив своє дерево й братиків-листочків, а проте мріяв про далекі краї. Якось у лісі сталася буря. Шалений вітер відірвав листочок і поніс його невідь-куди. Отямившись, листочок виявляє себе на поверхні струмка, який несе його далеко від домівки. І листочок вирішує скористатися можливістю й вирушити в чарівну подорож – назустріч новим відкриттям. Під час мандрівки він рятує комашку й стає у пригоді крихітній пташці, допомагає дівчинці переконатися, що світ неймовірно гарний. Листочок не боявся нового, завжди вірив у краще й помічав тільки хороше. Своїм оптимізмом він заряджав усіх, кого зустрічав. Його історія навчить малюків вірити у власні сили й ніколи не зупинятися на шляху до мрії.

Чуб, Наталія. Про маленьку пташку [Текст] / Н. Чуб; іл. О. Черепанова. - Харків : Ранок, 2018. - 31 с. : іл. - (Казкотерапія).

Не секрет, що багато наших комплексів і психологічних проблеми – родом з дитинства. Зайва сором’язливість та страх опинитися в центрі уваги можуть серйозно ускладнити подальше життя дитини: вони заважатимуть у самореалізації та побудові гармонійних відносин з іншими людьми. Тож якщо ви помітили, що ваш малюк надміру сором’язливий, допоможіть йому побороти власну невпевненість і почитайте казку про маленьку нерішучу пташку на ім’я Міллі. Вона дуже хотіла знайти друзів, але боялася знайомитися. Коли всі пташки дружно гралися, Міллі стояла осторонь – самотня й сумна. Батьки намагалися допомогти маленькій, а старший брат навіть пропонував віддати їй своїх друзів. Але нічого не допомагало. Якось мудра бабуся подарувала онучці чарівний капелюшок, що додає сміливості. І сталося диво – Міллі помітили інші пташенята й запросили її гратися з ними! Аж ввечері крихітка помітила, що загубила бабусиного капелюшка. Чи тепер Міллі зможе бути більш впевненою й без нього?

Comments


bottom of page