top of page
  • Бібліограф

Тварини-працівники та їхні професії


У сучасному світі існує безліч професій, і ми повинні допомогти дитині зорієнтуватися у їх розмаїтті. Дорослі мають пояснити важливість того чи того ремесла, його цінність та актуальність. З-поміж іншого, знайомити дитину з професіями слід тому, що це збагатить її словниковий запас, адже кожен фах має свої специфічні терміни.

Розповідати про професії можна дітям від двох років. Почніть з тих, які найчастіше трапляються малюкові: продавець, водій громадського транспорту, лікар, двірник тощо. У цьому віці не варто завантажувати його мозок спеціальностями, з якими він ще не стикався.

Досягнувши 3-4 років, дитина вже має деяке уявлення про спецмашини, інструменти й робочий інвентар. Тепер варто доповнити її знання професіями поліцейського, пожежника, кухара, вихователя та іншими. Також розкажіть простою й зрозумілою для малюка мовою, де працюють і чим займаються члени його сім’ї. З часом доповнюйте інформацію про працю дорослих, розширюйте уявлення дитини про різні види трудової діяльності.

Пробудити інтерес до професій та зацікавити малечу такими спеціальностями, як: будівельник, лікар, залізничник і механік, допоможуть яскраві й деталізовані книжечки із серії «Тварини-працівники», які бібліотека отримала за Програмою поповнення бібліотечних фондів від Україського інституту книги.

Рентта, Шерон. Один день із життя тварин-будівельників [Текст] / Ш. Рентта ; пер. з англ. В. Делегач. - Харків : Ранок, 2019. - 33 с. : іл. - (Тварини-працівники).

Книжка ознайомить малюка з будівельними спеціальностями, етапами спорудження будинку, технікою та інструментами, якими користуються будівельники, та багатьма іншими цікавинками про цю професію. Історія розповідає про перший день Ослика на будівельному майданчику, де зводять домівку для родини пінгвінів. За один день новачок двічі вступить в рідкий бетон, зруйнує щойно збудовану цегляну стіну, випадково скине цеглу на бригаду будівельників і, як не дивно, врятує новий будинок від повного руйнування.

Рентта, Шерон. Один день із життя тварин-залізничників [Текст] / Ш. Рентта ; пер. з англ. В. Делегач. - Харків : Ранок, 2019. - 33 с. : іл. - (Тварини-працівники).

Кошеня Декстер і його дідусь, який колись працював машиністом поїзда, якось вирішують з’їздити потягом-експресом на море. Але з машиністом по дорозі трапилася прикра неприємність і поїзд не може продовжити шлях. Тоді малий Декстер придумує спосіб виправити ситуацію. З книжки малюки дізнаються про те, які бувають поїзди, як слід поводитися у вагоні і чому потяги інколи затримуються в дорозі.

Рентта, Шерон. Один день із життя тварин-лікарів [Текст] / Ш. Рентта ; пер. з англ. В. Делегач. - Харків : Ранок, 2019. - 33 с. : іл. - (Тварини-працівники).

Ваша дитина полюбляє гратися у лікаря – почитайте їй цю книжечку, з якої вона дізнається чимало цікавого й корисного про роботу лікарів. Разом із маленьким мурахоїдом Теренсом малюки побачать, як проходить день у лікарні, чим користуються лікарі під час своєї роботи з пацієнтами, що входить у набір першої допомоги, які є відділення в лікарні та багато іншого.

Рентта, Шерон. Один день із життя тварин-механіків [Текст] / Ш. Рентта ; пер. з англ. В. Делегач. - Харків : Ранок, 2019. - 33 с. : іл. - (Тварини-працівники).

Якщо ваша дитина цікавиться різноманітними машинами й технікою, почитайте їй цю книжечку. Разом із цуциком Діланом малята побувають у гаражі його татка та ознайомляться з фахом механіка. Вони побачать, як ремонтують різні машини – від легкових авто до тракторів, та якими інструментами користуються механіки.


bottom of page