top of page
  • Бібліограф

Неймовірні факти про числа і новітні технології

Чи бувають числа менші за нуль? Яка завбільшки нескінченність? Хто каже комп’ютеру, що йому робити? Як створюють і ламають таємні шифри? Який вигляд має комп’ютер зсередини? Ці та багато інших питань виникають у допитливих дітей, коли вони починають цікавитися розумною технікою.


Втамувати жагу юних читачів до знань допоможе енциклопедія «100 фактів про числа, комп’ютери і програмування», яку бібліотека отримала за Програмою поповнення бібліотечних фондів від Українського інституту книги. А зараз пропонуємо до вашої уваги кілька цікавинок – більше інформації про них шукайте на сторінках книги.


  • Людей, які мають інтернет, більше, ніж тих, хто має доступ до туалету зі зливом. Згідно з дослідженнями, у 2017 році кількість користувачів всемережжя становила 3,5 мільярди, тоді як менше 3 мільярдів людей по всьому світу мали у своїх домівках комфортний санвузол.

  • В 19 столітті парижани страхалися числа 13. Приміром, якщо на вечерю збиралася така кількість людей, господарі хапали на вулиці першого ліпшого незнайомця й платили йому, аби той приєднався до їхньої компанії.

  • Золотий перетин, або послідовність Фібоначчі відтворюється в багатьох природних об’єктах: мушлях, рогах тварин, соснових шишках. За цим принципом також розміщується насіння соняшника і лусочки на ананасі.

  • Колись виробники мікросхем наносили на них спеціальне графіті, так званий чип-арт, щоб ніхто не міг привласнити їхні розробки. Малюнки були приховані між електричними схемами й перемикачами, з яких складалася мікросхема. Якщо ж хтось копіював такий чип, видаючи його за оригінальний виріб, власник міг показати сховане графіті й довести, що насправді мікросхема належить йому.

Чип-арт на мікросхемі фірми НР
  • Звичайна лопата може позбавити інтернету цілу країну. Так сталося в 2011 році, коли 75-річна жителька Грузії копала землю в пошуках міді, яку можна було б здати на металобрухт. Жінка так захопилася, що перерубала заритий у полі інтернет-кабель. Через це понад три мільйони жителів Вірменії, Азербайджану та кількох регіонів Грузії на півдня були позбавлені доступу до Всесвітньої мережі.

  • Число пі має нескінченну кількість знаків після коми, що надихає багатьох людей у всьому світі змагатися в їх запам’ятовуванні. Фанати числа пі навіть вигадали для цього оригінального мистецтва назву – піфілологія. У 2015 році індійський вундеркінд Суреш Кумар Шарма відтворив по пам’яті більше 70 тисяч знаків після коми, на що пішло 17 годин.

  • Останнім часом популярним стає поняття «інтернет речей». Одним із прикладів є так званий «розумний одяг», пошитий з електронної тканини. Він приймає сигнали з навколишнього середовища і змінює свої властивості під впливом зовнішніх факторів. Перші зразки «розумного одягу» з’явилися у військовій галузі, відтак ідею запозичили модні дизайнери. Нині завдяки натільній електроніці можна на відстані обійняти близьку людину, усім тілом відчути музику чи навіть друкувати на штанях, підключивши їх до планшета або ноутбука.

Гламурний костюм із оптоволокна

Читайте енциклопедію «100 фактів про числа, комп’ютери і програмування», на вас чекає ще безліч шалених відкриттів!

Джеймс, Еліс. 100 фактів про числа, комп'ютери і програмування [Текст] / Е. Джеймс, Е. Рейнолдс та ін.; пер. з англ. Г. Лелів; худож. Ф. Маріані, П. Поло та ін. – Київ : Книголав, 2019. – 127 с. : іл. – (Дитяча полиця).

bottom of page