top of page
  • Бібліограф

Обережно: незнайомці!


Діти від природи щирі та відкриті. На додачу до цього батьки намагаються змалку прищепити їм повагу до старших, вчать бути ввічливими та привітними. Звісно, дитина повинна володіти гарними манерами, але водночас це може призвести до лиха. В такому юному віці вони ще не усвідомлюють, що дорослі, які б мали захищати та допомагати в скрутних ситуаціях, можуть виявитися вовками в овечій шкурі.

Щодня ми зустрічаємо безліч незнайомців, і навіть дорослим часто не вдається розгледіти за привітною усмішкою й приємною зовнішністю справді небезпечну особу. Тому варто якомога раніше пояснити дитині правила поведінки з чужинцями. Психологи не рекомендують загострювати увагу малюка на тому факті, що хтось із дорослих може заподіяти йому шкоду – потрібно лише навчити його правильно реагувати на незнайомців та обговорити дії у випадку їх настирної уваги.

Як говорити з дитиною на тему взаємодії з чужинцями, підкаже книга «Незнайомці, або Як уникнути халепи», яку бібліотека отримала за Програмою поповнення бібліотечних фондів від #Українського_інституту_книги. Посібник для батьків та малечі написали в тандемі мама й син – правниця і громадська діячка Марія Куделя та влогер і мрійник Андрійко Куделя (Андрусь Розумаха).

У семирічному віці хлопчик потрапив у халепу з незнайомцем. На щастя, для Андрійка все закінчилося благополучно, хоч він неабияк перелякався. Після того випадку, школяр затямив, як варто поводитися в екстремальних ситуаціях з чужинцями. Своєю історією від поділився у повчальній оповідці, яку читачі знайдуть на сторінках книги.

Автори пропонують для спільного обговорення різні ситуації взаємодії з незнайомцями та поради щодо їх вирішення. Діти довідаються, які слова й прохання чужинців мають насторожити, та перевірять свою уважність за допомогою казкових історій.

Топ-5 «НЕ» від Андруся Розумахи, які допоможуть уникнути халепи: Не виходь із дому, не попередивши батьків! Не розмовляй із незнайомцями! Не бери нічого в чужинців! Не сідай до незнайомця в машину! Не йди з чужинцем нікуди!

Куделя, Марія. Незнайомці, або Як уникнути халепи [Текст] : посібник із поведінки з незнайомцями / М. Куделя, А. Куделя. – Київ : Гамазин, 2019. – 52 с. : іл.

bottom of page