top of page
  • Бібліограф

Приховані дива тваринного світу

Updated: Apr 27, 2021


Чи знали ви, що стадо оленів може «підстригти» молодий ліс, змінивши його до невпізнання? А чи могли б ви подумати, що самка нільського крокодила – це одна з найдбайливіших матусь серед тварин? Чи чули щось про бійцівську рибку, яка будує «повітряні замки»? Якщо ці факти викликають у вас подив, і ви хочете дізнатися більше про таємниці тварин, запрошуємо до читання енциклопедії «Тварини – винахідники і будівельники», яку бібліотека отримала за Програмою поповнення бібліотечних фондів від Українського інституту книги.

Над створенням книги працював відомий автор та режисер науково-популярних телепередач, біолог за освітою, харків’янин Андрій Гапченко. «Тварини – винахідники і будівельники» – не єдине його пізнавальне видання для дітей молодшого та середнього шкільного віку. В доробку автора більше п’яти книг, об’єднаних у серію «Енциклопедія для допитливих», з якими ми вас іще познайомимо, а також книга «Тварини у міфології».

А зараз пропонуємо ближче познайомитися з кількома «зірками» тваринного світу – кмітливими винахідниками й вправними будівельниками, – які до того ж приносять неймовірну користь людям та іншим жителям нашої планети.

Про важливість бобрових гребель знає багато з вас, а ось гідротехнічні заслуги американського алігатора здебільшого лишаються поза увагою. Ця тварина протягом життя виконує титанічну працю, викопуючи та розчищаючи ставки. У штучних алігаторових водоймах селяться чимало видів ссавців і водоплавних птахів, які натомість підтримують життя ще більшої кількості видів тварин у період посухи.

Коли мурахи-листорізи вперше потрапили в поле зору вчених, ті вирішили, що комахи збирають шматочки листя для їжі. Та навіть вже тоді механізм обрізки листя і його транспортування видавався неймовірним й привернув увагу багатьох фахівців. Але потім виявилося, що це – тільки початок великого і складного процесу, адже мурахи не їдять зібране листя, а використовують його для будівництва справжнього фермерського господарства.

Неймовірні гнізда вправно майструє лучна мишка – найдрібніший гризун у світі. Тваринка сплітає їх з тоненьких волокон, які сама ж і виготовляє з листя осоки чи очерету. Гніздо має вигляд невеликої кульки і підвішується до травинок або хлібних злаків. Воно не має ні входу, ні виходу. Тож коли народжуються мишенята, вони сидять в ньому, наче замуровані. Коли мама-мишка повертається з полювання, то розсуває волокна і залазить у гніздо, а коли йде – знову їх стягує.

Ремезові «рукавички» бачив багато хто, а ось гніздо птахи-кравчині для наших країв є екзотикою, адже пташка живе аж в Південно-Східній Азії та Австралії. Гніздо кравчині нагадує листяний мішечок. Пташка видовбує дірки по краях листочків, а потім зшиває їх за допомогою рослинних волокон – саморобних ниток з бавовни, коконів шовкопряда, шерсті й павутини.

Ще одна крихітна, але неймовірна пташка – ткачик. Їхні гнізда доволі різноманітні. Найпростіший варіант – акуратний кошик-кулька, як у лучної мишки, або гніздо-рукавичка, схоже на витягнуту краплю. Проте деякі види ткачиків утворюють зграї, звиваючи спільні велетенські гнізда. Зустріти цих пернатих «архітекторів» можна в Африці. Там вони облаштовують на гілках акацій і алое справді грандіозні конструкції, що нагадують скирту сіна. Такі колективні гнізда служать ткачикам роками. Періодично птахи їх «ремонтують». Іноді такі великі гнізда намокають після дощу і звалюються вниз разом із деревом.

Читайте книгу Андрія Гапченка «Тварини – винахідники і будівельники», на її сторінках вас чекає безліч неймовірних та вражаючих відкриттів!


Гапченко, Андрій. Тварини – винахідники і будівельники [Текст] / А. Гапченко; пер. з рос. К. Шаповалової. – Харків : Юнісофт, 2018. – 96 с. : іл. – (Енциклопедія для допитливих).

bottom of page