top of page
  • Бібліограф

Рослини, що нас дивують


На нашій планеті існує безліч рослин, побачивши які можна тільки дивуватися тому, як природа змогла придумати щось подібне. Вражаюче, але химерний вигляд і незвична «поведінка» цих рослин обумовлені середовищем, у якому їм доводиться виживати.

Найбільш неймовірним представникам фауни з різних куточків Землі свою книгу «Таємничий світ рослин» присвятила український біолог Наталія Кокар. Пропонуємо ознайомитися з деякими «героями» цього видання.

мангрові ліси
Фантастичні мангрові дерева

Одним із природних чудес екваторіальних і тропічних поясів є мангрові дерева. На відміну від інших рослин, вони зростають в солоній воді й можуть обходитися без кисню. Під час відпливу можна побачити їхні корені-ходулі, що виконують не лише опорну функцію, а й є «легенями» – саме через пори у корінні ці дерева дихають. Вважається, що мангрові дерева з’явилися наприкінці мезозойської ери, тож їхній витривалості можна тільки позаздрити.

гинкго
Гінкго - дерево-старожил

Ще одним деревом часів динозаврів є гінкго дволопатеве, яке вважають живою викопною рослиною, бо ж воно прийшло до нас аж з юрського періоду. Англійці називають гінкго «деревом дівочого волосся», німці – «срібним абрикосом», а нідерландці – «храмовим деревом». У Китаї поширена назва «дід й онук», адже зібрати перші плоди з дерева, що посадив дід, може тільки онук.

сагуаро кактус
Велетень сагуаро

Кактус сагуаро є візитівкою американських пустель. Він може вирости до 15 метрів заввишки, живе більше 200 років, а деякі представники виду важать удвічі більше за дорослого слона. Розквіт сагуаро можна побачити тільки вночі, адже палюче сонце знищить ніжні пелюстки. Часто кактус навіть стає домівкою для птахів, що ховаються від хижаків. Одні видовбують дупла в його стовбурі, а інші – гніздяться у величезних квітках.


Говения конфетное дерево
Цукеркове дерево - мрія ласунів!

Країни Азії можуть похизуватися унікальною рослиною – говенією солодкою, більш відомою, як цукеркове дерево. Самі плоди говенії неїстівні, проте кисло-солодкі м’ясисті плодоніжки за смаком нагадують родзинки в суміші з динею. Тому дерево ще називають родзинковим. Смаколики можна їсти прямо з гілки, а можна й приготувати варення, компот, сік чи цукати.

Більше унікальних природних дивовиж шукайте на сторінках книги «Таємничий світ рослин». Крім цікавинок, видання містить систематизовану інформацію зі шкільного курсу біології для шестикласників, тому стане в нагоді школярам, вчителям та абітурієнтам, які готуються до ЗНО. Книга також зацікавить усіх, хто полюбляє науку біологію і прагне здобути нові знання чи надолужити згаяне у школі.

Кокар, Н. В. Таємничий світ рослин [Текст] / Н. В. Кокар. – Тернопіль : Астон, 2020. – 240 с. : іл.

Читайте і пізнавайте нове!

bottom of page