top of page
  • Бібліограф

У пошуках невловних елементів

«Шкода, що в моєму дитинстві не було таких книжок», - часто скаржаться дорослі, переглядаючи сучасну дитячу літературу. Це стосується не тільки розмаїття тем і яскраво оформлених художніх книг, а й безлічі науково-популярних видань, що дедалі більше наповнюють дитячий книжковий ринок України. З однією із таких книжкових новинок, яку бібліотека отримала за Програмою поповнення бібліотечних фондів від Українського інституту книги, пропонуємо вам ознайомитися детальніше.

Енциклопедія «Елементарно! Науковий детектив» від видавництва «Жорж» занурить вас у дивовижний світ науки хімії. Автор книги Майк Барфілд – не лише відомий англійський письменник і поет, а й карикатурист, аніматор, автор та виконавець пісень. Він працював у ЗМІ, різних видавництвах, а також в школах, бібліотеках, музеях, книжкових магазинах і навіть деякий час був садівником. Можливо, саме завдяки отриманому життєвому досвіду й чудовому почуттю гумору Майк Барфілд зміг настільки вправно та доступно написати книгу на доволі складну тему.

Головний герой цієї науково-детективної історії на ім’я Шерлок Хімс та його помічники Мишлі й Шапель пропонують вам спробувати себе в ролі справжнього нишпорки та розшукати у себе вдома 118 невловних елементів. Як ви вже здогадалися, у ролі «втікачів» виступають хімічні елементи, вписані в таблицю Менделєєва.

Завдання не з легких, адже побачити їх неозброєним оком зась. Та якщо знати, що шукати й куди дивитися, знайти невловні елементи буде простіше простого. До того ж, ваш гід по світу хімії Шерлок Хімс чудово обізнаний про особливості кожного з них.

Ви дізнаєтеся, хто має кодову назву «утворювач води», де вистежити Літій, який елемент може зробити наш голос писклявим, у яких коштовних каменях міститься Берилій, як виглядає формула «звеселяючого газу», яка сполука може розчинити лід, який елемент горить білим полум’ям, чому спортсмени їдять банани, через який елемент смалене пір’я чи волосся жахливо смердить, яка хімічна сполука прославила голландського художника Ван Гога, та багато іншого.

Побачити на власні очі, як «працює» хімія, допоможуть досліди. Шерлок Хімс підкаже, як у домашніх умовах приготувати жуйку для рук, отримати оксид алюмінію зі шматочка фольги, перетворити звичайні лимони на «батарейки», піймати на нитку кубик льоду в склянці води, очистити іржаву монету та повернути блиск срібним виробам.

Більше не треба читати нудні розповіді про відкриття нових хімічних елементів і життя видатних хіміків – Майк Барфілд та художниця Лорен Гамфрі пропонують вам добірку атомних коміксів. Дотепні історії, які легко запам’ятовуються, присвячені пошукам філософського каменю, перипетіям довкола флогістону, створенню періодичної таблиці хімічних елементів, відкриттю радіоактивного елемента Радію та іншим важливим науковим подіям. Вам зустрінуться такі вчені, як: Антуан Лоран Лавуазьє, Джон Дальтон, Якоб Барцеліус, Джон Ньюлендс, Марія Кюрі, Ернест Резерфорд та багато інших.

Завдяки енциклопедії «Елементарно! Науковий детектив» ви зможете зацікавити дитину наукою та показати їй, що навчання може бути справді захопливим. Видання буде корисним дітям, які починають вивчати хімію в школі, – яскраві образи й дотепний стиль розповіді допоможуть легше засвоїти нові знання. Звісно, можна запропонувати книгу й молодшим школярам, але зауважте, що деяка інформація може виявиться для них заскладною.

Втім енциклопедія сподобається не лише дітям – якщо ви відчуваєте потребу надолужити згаяне у школі, то вам теж неодмінно варто погортати цю книгу. Переконані, ви й не помітите, як з головою поринете в дивовижний світ науки!

Барфілд, Майк. Елементарно! Науковий детектив [Текст] / М. Барфілд; пер. з англ. Г. Яновської; худож. Л. Гамфрі. – Харків : Жорж, 2020. – 64 с. : іл. – (Час із книгою).

bottom of page