top of page
  • Бібліограф

Гості з космосу: топ-6 дитячих книг про прибульців та НЛО


Людину розумну завжди інтригувала таємниця зародження життя на Землі. Згодом ми почали цікавитися, чи є життя за межами нашої домівки. І сьогодні вже існує чимало програм, що досліджують міжпланетний простір у пошуках космічних сусідів. Втім знайти позаземну цивілізацію – тільки дещиця справи. Головне питання в тому, чим для землян обернеться контакт з нею.

Тема стала настільки популярною, що не лише «дорослі» письменники-фантасти, а й дитячі автори вигадують історії про зустріч з інопланетянами. Тож пропонуємо ознайомитися з добіркою книг про прибульців та НЛО для дітей молодшого та середнього шкільного віку. Дотепні пригодницькі оповідки, чудово ілюстровані й багаті на чудернацьких персонажів, неодмінно захоплять юних читачів.

Трошанов, Марін. Робот Чапек на планеті з трьома сонцями [Текст] . Кн.1 / М. Трошанов, П. Станіміров; пер. з болг. О. Райкової. - Чернівці : Книги - ХХІ, 2021. - 55 с. : іл.

Напевно, ви чули історії про послання в пляшках, що роками плавають у морях чи океанах, доки їх не виловить і прочитає якийсь щасливець. Ось одного разу й науковцям спало на думку: чому б не спробувати відправити таке послання у простори Всесвіту. А раптом воно потрапить в руки розумних прибульців, які його прочитають і самі зв’яжуться з нами? Отож вчені створюють робота на ім’я «Чапек-01», поміщають в нього інформацію про людство і відправляють у космос…

Минає бозна-скільки років. Капсула з роботом спускається на планету з трьома сонцями – Кібею, населену химерними вухатими істотами. Перший контакт двох цивілізацій був не дуже вдалим: робот виявився надто галасливим та зарозумілим, а інопланетяни поводилися, як дикуни. В Чапека немає вибору, йому нікуди повертатися, тому доводиться пристосовуватися до життя на чужій планеті.

Бутчарт, Памела. У мою вчительку вселився прибулець! [Текст] / П. Бутчарт; пер. з англ. С. Стеця; іл. Т. Флінтема. - Київ : АРТБУКС, 2021. - 173 с. : іл. - (Читати - класно!).

Шкільна вчителька міс Джонс має погану славу. Вона грубіянка, насміхається з учнів, ненавидить тварин і, здається, навіть пишається своїм жахливим характером. І раптом жінка стала дуже-дуже милою. А на її столі з’явився плюшевий ведмедик з написом «Ти чудова!». Але ж міс Джонс зовсім не любить ведмедиків! Школярка Іззі та її друзі вражені цими змінами. Вони підозрюють, що тут щось нечисто, і розпочинають власне розслідування. Розгадка таємниці незвичної поведінки міс Джонс виявилася несподіваною. За всіма ознаками, у вчительку вселився прибулець. Юні нишпорки впевнені, що вона хоче перетворити учнів на інопланетян. Та хто повірить дітям? І де тепер шукати порятунок?

Мозговий, Сергій. Йо і земляни [Текст] / С. Мозговий; іл. О. Курської. - Харків : Гротті, 2021. - 47 с. : іл.

Подейкують, що коти – це не просто милі тваринки. Насправді, вони прибульці, які уві сні навіюють нам потрібні їм думки й ідеї. Мабуть, ця теорія надихнула автора на створення книги. За сюжетом, інопланетянин на ім’я Йо вирушає на Землю, щоби дослідити звички й побут тутешніх жителів. Прибулець мав би з’явитися серед нас у подобі людини. Але в якусь мить програма дала збій, і замість Йо-людини на землю потрапляє Йо-кіт. Та це ще півбіди – втілившись в образі чотирилапого, інопланетянин переймає його поведінку. Йо в розпачі: як тепер виконати роботу й повернутися додому? Прибулець намагається запам’ятати емоції людей, адже це частина експерименту. Так виникає «Щоденник Йо» з дотепними спостереженнями й влучними замітками. Можливо, хтось із вас, читачів, впізнає в них себе.

Бонь, Наталія. НЛО за селом [Текст] / Н. Бонь; іл. О. Продана. - Харків : Ранок, 2020. - 148 с. : іл.

Зазвичай НЛО приземляється вночі – щоб ніхто не бачив. Але бувають «щасливці», яким вдається не лише на власні очі побачити прибульців, а й набити ґулю об їхню тарілку. Тоді добра не чекай: конфлікт з інопланетянами – це вам не абищо. В таку ситуацію потрапила трійця головних героїв: міський хлопчак Назар, фермерський син Влад і його однокласниця Поліна. Й навіть песику Мікрону в цій історії знайдеться місце. Проте чудернацькі події в селі Біленькому, де згодом розгорнуться справжні зоряні війни, почалися задовго до навали прибульців. Життя тут б’є ключем, тому-то Назар полюбляє приїжджати до бабусі. Мешканці Біленького дружні, працьовиті й дотепні, тож здолати армію міжгалактичного тирана для них як раз плюнути.

Касдепке, Гжегож. Жахасько та інші ко(с)мічні оповідки [Текст] /Г. Касдепке; пер. з пол. І. Веремій; іл. А. Гулевича. - Харків : Віват, 2019. - 63 с. : іл.

Економічна криза вийшла далеко за межі Землі й охопила планету, на якій мешкає Жахасько. Криза кризою, а у відпустку треба кудись їхати. Прибулець просить у туроператора, аби той відправив його на примітивну планету в родину тубільців. Так Жахасько опиняється на Землі. А щоб зекономити, він прибув сюди не на літаючій тарілці, а в бандеролі. Щасливими адресатами виявилися двійко бешкетників, Майя та Філіп. Тепер їм доведеться два роки співіснувати з космічним гостем. А Жахасько і у відпустці не байдикує: то клонує листоношу, щоб полегшити його роботу; то змайструє якийсь корисний винахід. Але найголовніше, що всі його намагання зробити життя землян кращим, перевертають життя звичайної родини з ніг на голову.

Хромова, Аня. Космічні агенти проти Сирного Монстра [Текст] / А. Хромова; іл. М. Шутурми. - Харків : Ранок, 2019. - 51 с. : іл.

Гумористична повість-комікс розповідає про земні пригоди Віті Мальченюка – насправді космічного агента Йотана Йотога. Він нічим не вирізняється з-поміж інших школярів: живе зі звичайними батьками, має кращого друга, ласує земним фаст-фудом. Одного дня Йотан Йотог отримує чергове завдання і чесно намагається його виконати. Але на заваді йому стають невивчені уроки. Через них він провалив місію, і над Землею нависла страшенна небезпека – прибуття жахливого Сирного Монстра. Тепер Йотану не обійтися без надійної підтримки, адже попереду його чекають бої, спецоперації, розгадування загадок і пошук відповідей на важливі питання.

Фантастичного читання!

bottom of page