top of page
  • Бібліограф

Класне читання: П. Яценко «Сила пари»


Друзі, пропонуємо до вашої уваги книгу від Петра Яценка «Сила пари. Історія парових двигунів», яку бібліотека отримала за Програмою поповнення бібліотечних фондів від Українського інституту книги. Пізнавальне видання перенесе вас у 19 століття – на початок промислової революції – та переконає, що винайдення парового двигуна було надважливим для людства.

Ми перенесемося на два тисячоліття в минуле й дізнаємося, з чого все почалося, адже саме тоді проводилися перші експерименти з рушійною силою пари. Першим цікавим винаходом була «Еолова куля»: вода в ній нагрівалася над вогнищем у казанку, а пара по трубках діставалася до корпуса, що мав два різноспрямовані виходи. Пара із шипінням випорскувалась і розкручувала кулю. Винахід не мав практичного значення, але вже тоді пара демонструвала свій потенціал.

Далі станемо свідками винайдення прототипу сучасного пароплава в епоху географічних відкриттів і парового насоса для відкачування води з копалень в Іспанії у 17 столітті, пошуків ефективної заміни для фізичної сили тварин і людей та сили вітру в 17-18 століттях в Україні. Відтак переконаємося, що людина, яка могла розумно й вміло опанувати силу пару, заробляла повагу і чималенькі кошти в ті часи.

Врешті шотландець Джеймс Ватт сконструював економічно вигідну парову машину й заробив на цьому великі статки. Проте він був далеко не першим талановитим винахідником у цій галузі. З книги «Сила пари» ви довідаєтеся, хто конкурував з Ваттом та чому саме його машина змогла задовольнити попит тогочасних найбільших магнатів світу і стати прототипом сучасного парового двигуна.

Книга розповість, яка країна першою зуміла повернути силу пари та винахід Ватта на свою користь. Ви довідаєтесь, за правління якого монарха винайдення і вдосконалення парового двигуна привело до суттєвих політичних, культурних та економічних змін.

В мандрівці історією парового двигуна ви побачите перші засоби пересування, засновані на силі пари: «паровий віз» Кюньо, паротяги на двигунах Р. Тревітіка, дирижабль А. Жиффара. У книзі також знайдете цікаві факти про використання парових двигунів у ході війн.

"Паровий віз" Кюньо

Цікавим буде занурення в історію парових двигунів на теренах України, де перші машини на силі пари з’явилися на початку 19 століття. Перша з десятка парових машин, що працювали в Україні, була використана на суконній фабриці у містечку Стеблів на Черкащині. Ви довідаєтесь, яке традиційне для українців і оспіване багатьма поетами заняття швидко занепало з масовим використанням на мануфактурах парових двигунів.

У книзі прочитаєте про найбільші катастрофи машин, в основі яких – сила пари. Зокрема, дізнаєтесь про наслідки недбалого ставлення людей до цих машин та недооцінювання сили пари. Зрештою, автор пропонує порівняти недоліки й переваги сучасних джерел енергії, що свого часу витіснили парові машини, та поміркувати, чому нам варто зупинитися й переосмислити доцільність використання сили пари в деяких сферах життя.

Попри те, що у виданні порушуються серйозні теми, а текст багатий на специфічні терміни, кожна його сторінка супроводжується поясненнями, тематичними вставками й чудовими ілюстраціями. Тож читати книгу точно буде цікаво. Радимо ознайомитися з нею дітям середнього шкільного віку та всім тим, хто цікавиться історією і технікою.

Яценко, Петро. Сила пари [Текст] : Історія парових двигунів / Яценко, Петро ; іл. І. Угнівенка. - Київ : Портал, 2020. - 119 с. : іл.

20 views0 comments
bottom of page