top of page
  • Бібліограф

«Якби я був козаком…»: кращі історії про лицарів духу для дітей


Козаки – мужні захисники наших земель. Їхній героїзм і сьогодні надихає юних та дорослих українців на нові звершення заради Батьківщини. Пропонуємо добірку яскравих книг для дітей молодшого та середнього шкільного віку. Крім захопливих історій, вони розкажуть про козацький побут, звичаї, зброю і військове мистецтво.


Ран, Юліта. Про козаків [Текст] / Ю. Ран ; худож. О. В. Гарбуз. - Харків : Ранок, 2021. - 32 с. : іл. - (Чарівні історії).

Жили собі троє хлопців: Іван, Андрійко та Свят. І полюбляли вони читати книги та в солдатиків гратися, проте водночас були справжніми козаками. А про що мріє кожен козак? Звичайно, боротися з ворогами і перемагати їх. Але поєдинки бувають не тільки на полі бою – в цьому хлопчики переконаються самі, коли на їх долю випадуть нелегкі випробування.

Богдан, Світлана. Викрадений перстень [Текст] / С. Богдан ; іл. С. Рунової. - Київ : Портал, 2020. - 35 с. : іл.

Крук викрадає перстень Миколиного батька, та хлопцю вдається наздогнати злодія. Шлях приводить його аж на Січ, де серед інших козаків хлопчик зустрічає свого батька. Щоб повернути перстень, Миколка має пройти низку випробувань. Він стає помічником кошового Сірка, знаменитого характерника: виконуючи різноманітні завдання, хлопчик дізнається багато цікавого про козаків і життя на Січі.

Заржицька, Еліна. Легенди про козаків [Текст] / Е. Заржицька ; худож. О. Л. Железняк. - Харків : Юнісофт, 2020. - 95 с. : іл. - (Найкращий подарунок).

Готові до дивовижних пригод? Тоді вирушаймо у славетні козацькі часи! Хоробрі січовики, брава козачка Стеша та побратими сміливо йдуть назустріч небезпеці. Перед ними постають нелегкі завдання: захопити неприступну фортецю, подолати ворогів і навіть вибратися з потойбічного острова! Чи під силу нашим героям пройти всі ці випробування?

Андрієнко, Віктор. Легенди Чарівнолісся [Текст] / В. Андрієнко, О. Шульга ; худож.-іл. О. Юсипчук. - Київ : Гамазин, 2020. - 131 с. : іл.

Суворий, мужній і загадковий Воїн та веселий і балакучий мольфар Базіка волею долі стають охоронцями чванькуватого хлопчиська Марека. Вони ще навіть не підозрюють, що від цієї дитини залежить порятунок всього світу. Тепер друзям потрібно об’єднатися, аби протистояти наймогутнішим силам зла.

Андрусяк, Іван. Сірка на порох [Текст] : іст.-пригод. повість / І. Андрусяк ; іл. О. Московченко, Н. Дойчевої. - Київ : Фонтан казок, 2020. - 131 с. : іл.

Травень 1637 року, містечко Березань неподалік від Переяслава. Дівчинка з дивним прізвиськом Сірка наглядає вночі за копальнею з видобутку селітри. Та ось на копальню вриваються розбійники, щоб при світлі багаття допитати двох викрадених незнайомців. Заховавшись у могилі, Сірка стає свідком допиту і дізнається дещо дуже таємне і небезпечне.

Гуменюк, Надія. Білий вовк на Чорному шляху [Текст] : козацьке фентезі / Н. Гуменюк ; іл. В. Дунаєвої. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2020. - 207 с. : іл.

Маркіянові пощастило – він опинився в минулому, де став частиною славного козацького товариства. Разом з побратимами хлопець поринає у вир пригод: мандрує від Січі до Берестечка, рятує цінну старовинну книжку, вибирається з полону в підземеллі замку та навіть визволяє з татарського полону самого козацького гетьмана...


Цікавого читання!

18 views0 comments
bottom of page