top of page
  • Бібліограф

Мандрівники в часі: книжкова добірка


Тема подорожей крізь час і простір завжди цікавила людину. А той факт, що сучасна наука цілком припускає ймовірність таких переміщень, спонукає письменників вигадувати найнеймовірніші історії про мандри в часі.

Пропонуємо тематичну добірку книг для підлітків про дивовижні пригоди юних героїв у різних часових відрізках і місцях нашої планети. Вмощуйтеся зручніше в нашій літературній машині часу, ми вирушаємо!

Валентайн, Ніколь. Теорія ймовірностей для подорожнього в часі [Текст] : роман / Н. Валентайн ; пер. з англ. І. Вовченко; іл. В. Печеник. - Київ : Рідна мова, 2021. - 285 с. : іл. - (Сучасний підлітковий роман).

Фінн уже майже звик, що його родичі зникають безвісти. Його сестра-близнючка потонула, коли їм було по три роки. Мама зникла без жодних пояснень. Тож хлопчик лишився з батьком, який уникає будь-яких запитань про дивні події. Фінн знаходить розраду в книжках про космос й товаристві найкращої подруги Ґабі. Та якось напередодні тринадцятиріччя Фінна бабуся розкриває йому таємницю: жінки в їхній родині здатні подорожувати крізь час. Але Фінн – хлопчик, тому не має цієї здібності. Однак він таки мусить знайти маму, яка потрапила в часову пастку. А може ще є шанс повернутися в минуле і врятувати сестру?

Роздобудько, Ірен. Пригоди на острові Клаварен [Текст] : повiсть / І. Роздобудько; іл. Н. Дойчевої-Бут. - Київ : Наш формат, 2021. - 143 с. : іл. - (Пригоди).

Вирушаючи в подорож малесенькою річкою, слід бути особливо обережними, якщо на ній є старезна дамба. Бо в дамбі, можливо, є печера. А в печері щонайсправжнісінька часова діра… Що чекає на допитливих п’ятикласниць, юних шукачок пригод Клаву й Рено? Безлюдний острів, який можна назвати своїми іменами, ночівля у кроні дерева, а на сніданок – черепашача яєчня під кокосовим соусом. Та це ще не все. Адже до безлюдних островів нерідко навідуються пірати, і тоді стає по-справжньому небезпечно.

Бачинський, Андрій. Трикутник Зевса [Текст] : повiсть / А. Бачинський; іл. М. Вінклер. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2020. - 187 с. : іл.

Теодор із батьками летить відпочивати на Крит, прихопивши підручник з геометрії, щоб підтягнути знання й виправити річну оцінку. Хлопець дратується, що канікули зіпсовані безнадійно. Тим паче, що у спеку батьки не бажають виходити з готелю. А йому так хочеться потрапити до відомого лабіринту Мінотавра. Тож хлопець вирішує піти туди самому. Але несподівано він потрапляє не просто в руїни Кносського палацу, а в інший час, де його чекають неймовірні й навіть небезпечні пригоди. А виплутатися з них Теодору допоможе… геометрія.

Гаврош, Олександр Дюлович. Врятувати Тараса Шевченка [Текст] / О. Д. Гаврош; іл. Т. Копитової; худож.-оформ. Д. О. Чмуж. - Харків : Фоліо, 2020. - 156 с. : іл. - (Машина часу).

Одного разу побачивши у Музеї Шевченка вже знайоме крісло-гойдалку – загадковий портал переміщення у часі, – директор Музею раритетів Роман Лук’янович Попадинець вирушає в ХІХ століття, щоб урятувати Тараса Григоровича від 10-річного заслання у казахські степи. Разом з ним у часомандри відправляються юні Ясь та хранителька музейних фондів Яна Приймак. Героям доведеться пережити цілий калейдоскоп карколомних пригод. Вони побувають у Києві ХІХ століття, познайомляться з Афанасьєвим і навіть поспілкуються із самим Великим Кобзарем.

Гаврош, Олександр Дюлович. Героїчні канікули [Текст] / О. Д. Гаврош; іл. В. Цаха; худож.-оформ. О. А. Гугалова-Мєшкова. - Харків : Фоліо, 2020. - 188 с. : іл. - (Машина часу).

Весняні канікули обернулися для Яся Попадинця неабиякими пригодами, адже він вирушив зі своїм дідусем Лук’яном в його рідне місто Хуст на Закарпатті. Ясів дідусь вирішив знайти хоч якусь інформацію про свого батька, який загинув ще до його народження. І як же здивувався Ясь, побачивши у Хустському краєзнавчому музеї уже знайоме крісло-гойдалку – «машину» для переміщення в часі. І, звичайно ж, метикуватий хлопчина не збирався втрачати свій шанс. Він перенісся в Хуст 1939 року, коли вирішувалася доля Закарпатської України. Ясь зустрічає свою тоді ще 18-річну прабабусю Марічку і таки дізнається правду про життя і загибель прадіда.

Гордійко, Оксана. Софіїні небеса, або Чарівний Дар гномів [Текст] / О. Гордійко. - Київ : Гамазин, 2020. - 202 с.

Життя юної Софії перевертається догори дриґом, коли вона із сім’єю вимушено переїздить у чужу країну. Там, далеко від рідних і друзів, у місті, що немов ожило з казок, її батьки винаймають квартиру в старезному будинку, де із Софією відбуваються фантастичні речі. Долі людей сплітаються, реальність набуває нових форм – і подорожі в часі стають можливими. А в центрі шаленої круговерті подій – школярка, яка одним лише мазком фарб здатна змінити світ. Ця тепла та щемка історія навчить любити, дружити, цінувати життя й упевнено йти за мрією.

Популярна серія пригодницьких книг про підлітків, які подорожують у часі. Щоденник Улісса Мура – це книга- квест, читаючи яку ви розгадуєте таємниці та загадки разом із героями.

Мур, Улісс. Крамниця забутих мап [Текст] . зошит другий / У. Мур; пер. з італ. Л. Котляр. - Харків : АССА, 2020. - 237 с. : іл. - (Час фентезі).

Відчинивши потаємні двері, Джейсон, Джулія та Рік знаходять корабель, на якому можна мандрувати у часі. Вони вирушають до Стародавнього Єгипту, де на них чекають секретні лабіринти, нові друзі, небезпечні вороги і, звичайно ж, надскладні завдання й загадки. Але хто й навіщо відправив їх у минуле? І що так надійно сховано у місці, якого вже давно не існує?

Мур, Улісс. Будинок Дзеркал [Текст] . зошит третій / У. Мур ; пер. з італ. Л. Котляр. - Харків : АССА, 2020. - 221 с. : іл. - (Час фентезі).

Міста Кілмор-Ков не знайдеш на жодній мапі, у жодному туристичному путівнику. Тут не працює інтернет і відсутній мобільний зв’язок, а єдина залізнична колія веде в нікуди. Хтось навмисне намагається ізолювати місто від навколишнього світу. Але хто і навіщо? Джейсон, Джулія та Рік сподіваються знайти відповідь на свої запитання в химерному Будинку Дзеркал, який побудував місцевий годинникар. Та, схоже, у цій загадковій грі їхній суперник завжди на крок попереду.

Мур, Улісс. Острів Масок [Текст] . зошит четвертий / У. Мур; пер. з італ. Л. Котляр. - Харків : АССА, 2020. - 285 с. : іл. - (Час фентезі).

Джейсон, Джулія та Рік вирушають у чергову подорож в часі. Нове місце призначення – Венеція 18 століття, острів Масок. Саме там друзі повинні знайти Пітера Дедалуса, адже лише він знає, де шукати Первинний Ключ, що відчиняє всі Двері Часу. Зволікати не можна, бо підступна Облівія Ньютон знову випереджає їх на крок. До того ж Джейсон змушений повернутися на віллу Арго, бо має розібратися з випадковими «прибульцями з минулого».

Щєшка, Джон. Франк Ейнштейн і пояс "Евобластер" [Текст] : повiсть / Дж. Щєшка; пер. з англ. І. Ємельянової; худож. Б. Біггс. - Київ : Видавнича група КМ-БУКС, 2020. - 203 с. : іл.

Книга з пригодницької серії для дітей, яким до вподоби наука. Франк Ейнштейн – невгамовний винахідник. Поки його батьки мандрують світом, хлопчина з головою поринає в науку. Чого тільки не вигадує юний геній зі своїм вірним другом Вотсоном. Цього разу друзі теж мандруватимуть, але не країнами, а в часі, завдяки чому побачать живого динозавра.


Захоплюючої мандрівки часопростором!



bottom of page