top of page
  • Бібліограф

Пригоди мопсика

Друзі, пропонуємо ознайомитися з чудовою літературною серією «Пригодам час», започаткованою київським видавництвом «Рідна мова» в 2020 році. Зокрема, до вашої уваги цикл казкових повістей англійської авторки Белли Свіфт про пригоди мопсика Пеґґі та її юної хазяйки Хлої, який ми отримали за Програмою поповнення бібліотечних фондів від Українського інституту книги.

Історія Пеґґі почалася задовго до зустрічі з дівчинкою. Через три місяці після народження мопсиків мали розібрати по справжніх домівках. «Для кожного собаки існує ідеальний хазяїн. Я знаю, що ви всі знайдете свого й будете щасливі у своїх справжніх домівках», - переконувала своїх цуценят матуся.

Однак Пеґґі пощастило набагато менше за інших братиків і сестричок. Мопсик потрапила в дім елегантної леді Сюзанни. Так, тут у Пеґґі було власне ліжечко, блискучі нашийники на кожен день тижня, а їла вона із золотої миски. Що ще треба для щастя? Проте леді Сюзанна завжди надто зайнята, аби приділяти час своїй улюблениці. А Пеґґі так полюбляє гратися й гуляти.

Тож у тому, що сталося потім, немає нічого дивного. В пориві веселощів цуценя розбило вазу, заляпало водою підлогу, вимазало диван, розпатрало подушку. Леді Сюзанна була зла, і не дала Пеґґі шансу. Так собача опинилося в притулку.

Там Пеґґі знайомиться з песиками, які з різних причин стали непотрібні своїм господарям. Не всі з них ставляться приязно до новенької: «Чудово, – пхикнула пихата пуделиха. – Саме те, що нам потрібно. Ще більша конкуренція».


Раптом біля вольєра з’явилася родина: тато ніс велике собаче ліжко, мама штовхала коляску з маленькою дівчинкою, хлопчик-підліток був у навушниках, а старша дівчинка – у футболці з єдинорогом. Пеґґі перехоплює подих: на футболці зображена Блискітка, єдиноріжка, яку собачка одного разу бачила по телевізору.

Після смерті свого чотирилапого друга сім’я шукала нового улюбленця. Але такого, як Бакстер, у них більше не буде. Тож працівниця притулку вмовляє родину тимчасово на Різдво взяти до себе Пеґґі – притулок переповнений, і маленькому песику тут скрутно доводиться.

Хлоя і Пеґґі відразу знайшли спільну мову. Втім собачка пам’ятає, що після Різдва вона може знову опинитися в притулку, якщо дівчинка не полюбить її так, як Бекстера. Одного разу Пеґґі підслухала розмову сестричок, і дізналася про мрію Хлої мати єдинорога. Чотирилапа вирішує: якщо стану єдинорогом, як Блискітка, то зможу залишитися з Хлоєю та її родиною назавжди.

Звісно, Пеґґі вдасться завоювати любов нових господарів і стати кращим другом для Хлої. Бо всім відомо: найбільші дива стаються на Різдво. В цьому малята також переконаються, прочитавши наступну книгу циклу «Мопс, який хотів стати північним оленем». Ця історія розповість, як Пеґґі дуже хотіла повернути господарям святковий настрій. Заради цього вона готова стати північним оленем чи вирушити на пошуки Санти, щоб попросити його допомоги.

Про безмежну відданість Пеґґі йдеться в книгах «Мопс, який хотів стати кроликом» і «Мопс, який хотів стати гарбузиком». У першій мопс буде змагатися за увагу Хлої з милим кроленям Шоко. А друга розповість, як Пеґґі переборола власні страхи заради того, щоб потішити юну хазяйку на Гелловін.

Дотепні історії про пригоди мопсика Пеґґі викличуть тільки позитивні емоції. Особливо приємно читати їх у переддень свят. Разом з Пеґґі юні читачі вчитимуться бути собою та зрозуміють, яке воно – справжнє щастя, та що є найціннішим в житті.

Книги серії чудово підійдуть для сімейного читання зі старшими дошкільнятами та для самостійного читання дітьми молодшого шкільного віку. Формат книг ідеальний для цього віку: невеликі розділи, гарні ілюстрації, збільшений розмір шрифту. Тож не баріться, а скоріше занурюйтеся в атмосферу свята разом із милою Пеґґі та її неймовірною сім’єю.

Свіфт, Белла. Мопс, який хотів стати єдинорогом [Текст] : казк. повість. Кн. 1 / Б. Свіфт; пер. з англ. Ю. Підгорної. - Київ : Рідна мова, 2021. - 150 с. : іл. - (Пригодам час).


Свіфт, Белла. Мопс, який хотів стати північним оленем [Текст] : казк. повість. Кн. 2 / Б. Свіфт; пер. з англ. Ю. Підгорної; іл. Н. Джонс. - Київ : Рідна мова, 2021. - 141 с. : іл. - (Пригодам час).


Свіфт, Белла. Мопс, який хотів стати кроликом [Текст] : казк. повість. Кн. 3 / Б. Свіфт; пер. з англ. Ю. Підгорної; іл. Н. Джонс. - Київ : Рідна мова, 2021. - 149 с. : іл. - (Пригодам час).


Свіфт, Белла. Мопс, який хотів стати гарбузиком [Текст] : казк. повість. Кн. 4 / Б. Свіфт; пер. з англ. Ю. Підгорної; іл. Н. Джонс. - Київ : Рідна мова, 2021. - 149 с. : іл. - (Пригодам час).

bottom of page