top of page
  • Бібліограф

Україна від витоків до сучасності: предки сучасних українців


В час, коли зусиллями українських військових, добровольців, волонтерів і небайдужих громадян наша держава відстоює свободу й територіальну цілісність, важливого значення набуває національно-патріотичне виховання молоді.

Цілі покоління українців були виховані в дусі відчуження від рідної землі та національного самозречення. Східний сусід роками плекав у нас почуття національної меншовартості, переконував у своїй перевазі як «старший брат». Навмисне поширення російськомовної літератури та музично-пісенної продукції, висвітлення неправдивої історії, висміювання українського характеру і традицій поступово формувало явище етноциду. Наш народ намагалися позбавити усіх ознак культурної та духовної самостійності.

Зберігати й примножувати духовні цінності, культурні національні традиції та прищеплювати любов і повагу до рідної мови молодим поколінням – наразі це єдиний шлях повернення державності та відновлення історичної справедливості.

З огляду на це ми вирішили започаткувати цикл літературних оглядів «Україна від витоків до сучасності», в яких будемо ознайомлювати наших користувачів та організаторів дитячого читання з книгами українських видавництв, що відкривають невідомі сторінки нашого минулого та цікаво розповідають про історію України.

***

Науково-популярне видання для середнього і старшого шкільного віку «Українські землі до українців. Як жили давні слов’яни» від авторки Насті Мельниченко, відомої нашим юним читачам за пригодницькими книгами «Що знаходять в Хрулях», «Від Хрулів до Зюзюків» та «Северин-на-Купі», захопливо висвітлює один з періодів нашої історії – період давніх слов’ян. Книга з’явилася у 2020 році у видавництві «Портал», що славиться своїми унікальними виданнями на історичну тематику для дітей різного віку. В процесі написання тексту Настя Мельниченко консультувалася з науковцями в галузі історії й археології Андрієм Скибою та Євгеном Синицею. А чудові ілюстрації Олександра Продана максимально наближено відтворюють побут і суспільне життя давніх слов’ян.

Попри те, що видання розповідає про античні часи, в ньому віддзеркалюються знайомі сучасні процеси: об’єднання у групи, ритуали й обряди «дорослішання», впізнавання «своїх», змішування культур тощо. Книга має на меті зацікавити юних читачів історією українців та спонукати дітей до самостійного глибшого її дослідження. Адже знання шляхів нашого розвитку і становлення допоможе навчитися розпізнавати інформаційні провокації.

Разом з книгою читачі зануряться в ранньосередньовічну історію України й переконаються в самобутності та яскравій вдачі наших предків: познайомляться з антами й склавинами та довідаються, чому їх вважають нашими пращурами; простежать та порівняють розвиток тогочасної України й інших європейських країн; дізнаються про такі унікальні явища, як дружинницька культура та воєнна демократія, що зародилися на землях прадавньої України.

Авторка розповість, де і як жили давні слов’яни, чим вони займалися та в що вірили, які «професії» були в той час найпопулярніші. Захоплюючим є розділ про Велике переселення народів – епоху раннього Середньовіччя, або темні віки: які причини спонукали наших предків до міграції, як вона вплинула на подальший розвиток Європи та чому такого переселення не було в пізніші роки.

Хлопчикам особливо сподобається розділ про військову справу давніх слов’ян, що розповідає, як вони ходили війною на ворогів та до яких хитрощів вдавалися, аби їх перемогти. Не менш цікавим видасться розділ про скарби, в якому читачі ознайомляться зі старожитностями наших предків, що їх віднайшли археологи.

Книга супроводжується різноманітними цікавинками й маловідомими фактами, а пропоновані запитання для роздумів спонукатимуть читача детальніше вивчати додаткові історичні джерела. Тож видання стане в нагоді учням та вчителям на уроках історії України і приверне увагу всіх, хто цікавиться нашим минулим та прагне докопатися до істини.

Захоплюючого читання!

Мельниченко, Настя. Українські землі до українців [Текст] : Як жили давні слов'яни / Н. Мельниченко; іл. О. Продана. - Київ : Портал, 2020. - 127 с. : іл.

bottom of page