top of page
  • Бібліограф

Дивосвіт Марії Примаченко

Своєю творчістю вона відкрила оригінальну сторінку самобутнього мистецтва світової культури, а її полотна дивували людей по всьому світу. Та за шаленим успіхом крилася історія незламного духу й постійна боротьба за можливість творити.

Дитинство Марії Примаченко було затьмарене хворобою. Через поліомієліт дівчинка не могла працювати в полі, як її однолітки. Енергія, що вирувала всередині, спонукала шукати себе в інших видах діяльності. Так у Марійці пробудився хист до малювання.

Про нелегке дитинство та історію становлення художнього таланту Марії Примаченко розповідає книга «Оця Марія звірів малювала», що з’явилася в нашій бібліотеці завдяки Програмі поповнення бібліотечних фондів від Українського інституту книги. Її автори – Світлана Тараторіна й Наталя Левицька – прагнули не лише познайомити наймолодших читачів із життям мисткині, а й донести ідею: «Змогла Марія – зможеш і ти». Видання надруковане в рамках проекту «Дівчата можуть усе».

Книга переносить читача в Болотню – живописне село на Київщині, оточене лісами. Тут живе звичайна, на перший погляд, дівчинка Марійка. Як і всі діти, вона полюбляє бешкетувати, потрапляє в кумедні халепи, допомагає по господарству і «воює» з суворою бабцею. Але разом з тим вона бачить те, чого не помічає ніхто – фантастичних звірів, які мешкають у лісі.

Якось Марійка та її друг Валько вирушають в той самий ліс на пошуки чарівного цвіту папороті. Та весела пригода перетворюється на жах, коли дівчинка зустрічається з моторошною чотирилапою істотою, схожою на сонце. Ця зустріч виявляється фатальною – після неї у Марійки відбирає ноги, і вона змушена пересуватися на милицях. Та дівчинка не втрачає оптимізму. Вона починає виливати свою фантазію на полотно, навіть не підозрюючи, що в майбутньому ці малюнки прославлять її на весь світ.

На долю Марії випаде ще чимало випробувань, але кожного разу на допомогу приходитимуть таємничі друзі: Болотяний Звір, Хирун, Горбоброд, Прус, Собака-красуля та безліч інших. Вони втішатимуть і підбадьорюватимуть, додаватимуть впевненості, радитимуть у скруті, а ще стануть невичерпним джерелом натхнення.

Тараторіна, Світлана. Оця Марія звірів малювала [Текст] / С. Тараторіна, Н. Левицька. – Київ : Видавництво для дітей, 2020. - 70 с. : іл.

16 views0 comments
bottom of page