top of page
  • Бібліограф

Знавець дитячої душі: Бенджі Девіс


Художник-ілюстратор анімаційних фільмів та книг для дітей Бенджі Девіс (Benji Davies) народився в 1980 році у промисловому англійському місті Пітерборо. Чоловік опановував мистецтво мультиплікації в університеті, там же навчився створювати книжкові історії за допомогою картинок.

Брався за абсолютно різні проекти – від короткометражних фільмів та музичних кліпів до створення обкладинок та ілюстрацій – перед тим, як «знайти» себе в дитячій літературі.

Його перша книжка-картинка «Мій друг кит» удостоїлася літературного «Оскара». Другий твір – «Острів мого дідуся» – було визнано кращою книгою для дітей, за версією AOI World Illustration Awards та Sainsbury's Children's Book Awards, а згодом адаптовано для сцени.

Зараз Бенджі Девіс живе в східному Лондоні з дружиною та донькою. Його твори перекладені десятками мов і видаються у багатьох країнах світу. Секрет такого шаленого успіху простий – ці книги можна «читати» за ілюстраціями, нескінченно їх розглядати й щоразу знаходити нове. Крім того, тематика цих історій важлива й близька кожному: втрата рідних, цінність сім'ї й дружби, безкорислива турбота про живих істот.

Можливість ознайомитися з творами Бенджі Девіса український читач отримав завдяки київському видавництву «Nebo BookLab Publishing», що спеціалізується на випуску дитячих книг про мистецтво та щедро ілюстрованих видань. Книги Бенджі Девіса ви можете знайти на полицях нашої бібліотеки.

Девіс, Бенджі. Мій друг кит [Текст] / Б. Девіс; пер. з англ. В. І. Іванова. - Київ : Nebo BookLab Publishing, 2017. - 31 с. : іл.

Ної живе зі своїм батьком та шістьма котами біля моря. Його тато часто надовго виходить у відкрите море на риболовлю, і в ці моменти Ної почувається самотньо. Одного разу хлопчик знаходить маленьке китеня, якого штормом викинуло на берег. Ної вирішує подбати про бідолашну тварину і навіть не підозрює, що це рішення так сильно змінить життя їх обох на краще.

Девіс, Бенджі. Мій друг кит повернувся [Текст] / Б. Девіс; пер. з англ. В. І. Іванова. - Київ : Nebo BookLab Publishing, 2018. - 31 с. : іл.

Минулого літа Ної врятував китеня, викинуте штормом на берег. З моменту, коли тварина повернулася назад у море, минув час. І Ної дуже сумує за другом. Насувається зима, а хлопчику так хочеться знову побачитися з ним. Він вдивляється в море і чекає... Та невже знову повинен спалахнути шторм, щоб Ної врешті зустрів друга?

Девіс, Бенджі. Бабусина пташка [Текст] / Б. Девіс; пер. з англ. В. І. Іванова. - Київ : Nebo BookLab Publishing, 2019. - 32 с. : іл.

Якось Ної вирішує поїхати на канікули до бабусі. Старенька мешкає дуже далеко на маленькій скелі, а її єдиними гостями є птахи, що цілими днями катаються на хвилях. Ної вважає бабусю дивачкою, адже та живе на острові зовсім сама, варить суп з водоростей, зберігає зуби в склянці й хропе, як старий морж. До того ж, вона постійно чимось зайнята, і не хоче гратися з онуком. Тоді Ної вирішує втекти, але з ним стається лихо. Після цієї небезпечної пригоди хлопчик змінить ставлення до бабусі, і вони стануть кращими друзями.

Девіс, Бенджі. Острів мого дідуся [Текст] / Б. Девіс; пер. з англ. В. І. Іванова. - Київ : Nebo BookLab Publishing, 2020. - 31 с. : іл.

Одного дня маленький Сід прибігає в гості до свого улюбленого дідуся. А той пропонує онукові вирушити на великому кораблі до неймовірно красивого райського острова. Сід дивується, коли бачить, що на острові в дідуся більше нічого не болить, він навіть ходить без палиці. Удвох вони чудово проводять тут час: купаються у водоспаді, смакують коктейлі, малюють. Коли наста час повертатися, дідусь каже, що хотів би залишитися на острові. Сід приймає рішення дідуся, хоч і трошки сумує без нього. Та через деякий час хлопчик отримує звістку від любого дідуся, яку приносить екзотичний птах з острова.

Приємного читання!

bottom of page