top of page
  • Бібліограф

Котяча мандрівка давньоруським Києвом

Урочище Гончарі-Кожум’яки, що розташувалося в самому серці сучасного Києва, у часи Давньої Русі було осередком ремісників. Вважається, що саме тут виникло перше поселення киян. Пагорби, що оточували місцину, захищали від поганої погоди. З них стікали струмочки, які слугували джерелом води.

Урочище пов’язано з легендою про Кирила Кожум’яку. Давним-давно страшний змій-людожер тероризував жителів цих місць. Якось він затребував привести йому на ласощі дочку князя. Той став шукати допомоги у своїх воєвод. І тільки богатир Кирило Кожум’яка прийшов на допомогу князю та врятував людей від чудовиська.

Колись у цьому районі процвітало гончарне ремесло, також тут виготовляли вироби зі шкіри. Згадка про діяльність мешканців урочища відображена в назвах вулиць: Гончарна, Кожум’яцька, Дігтярна. Ще є вулиця Воздвиженська, що взяла свою назву від Хресто-Воздвиженського храму, який розташувався на місці дерев’яної церкви, що постраждала від великої пожежі на Подолі 1811 року. Згодом весь район почав перетворюватися на пустку.

Сучасний вигляд урочища Гончарі-Кожум’яки

Нині на території урочища зведено чимало багатоповерхівок, приватних садиб, офісних центрів, тренажерних залів. Попри те, що це одна з найдавніших історичних місцевостей Києва, про її вікову історію свідчить тільки назва.

На щастя, завдяки книгам ми можемо повернутися назад у часі й побачити, як жили наші пращури. Однією з таких книг є «Обиральний день» Сашка Дерманського, яку бібліотека отримала за Програмою поповнення бібліотечних фондів від Українського інституту книги. Разом із головними героями казки юні читачі вирушать вздовж річки Почайна до урочища Гончарі-Кожум’яки і завершать прогулянку біля Золотих воріт. Діти не лише поглянуть на середньовічний Київ, а й дізнаються, які професії побутували в той час.

Детальніше про книгу «Обиральний день» дивіться у відеоогляді. Приємного перегляду!

Дерманський, Сашко. Обиральний день [Текст] / С. Дерманський; худож. З. Гетьман. – Київ: Портал, 2020. – 36 с. : іл.


bottom of page