top of page
  • Бібліограф

Льодовиковий період по-українськи

Мабуть, ви всі пам’ятаєте американський мультфільм «Льодовиковий період». Після виходу в 2002 році він швидко здобув прихильників не лише серед дитячої аудиторії, а й серед дорослих. Дотепний, веселий, іноді зворушливий та подекуди сумний, він досі не втрачає своєї популярності. Його персонажі широко використовуються в масовій культурі й нерідко стають «обличчям» різноманітних товарів для дітей.

Нова книжка Сашка Дерманського «Нічийний хруль», яку наша бібліотека отримала за Програмою поповнення бібліотечних фондів від Українського інституту книги, також дуже нагадує сюжет цього мультфільму. Навіть головний герой історії належить до того ж роду вимерлих тварин, що і в «Льодовиковому періоді», різниця хіба тільки у віці. А ще автор вигадав для нього інших друзів, трохи переробив сюжетні повороти і змінив локацію – в книзі події відбуваються на теренах України.

Беззаперечною перевагою книжки Сашка Дерманського є її пізнавальна складова. Завдяки їй маленькі читачі дізнаються багато цікавого про побут, спосіб життя та заняття первісних людей, тваринний і рослинний світ Льодовикового періоду.

Історія розповідає про один особливий день з життя мамонтеняти Тупа. Спочатку він зустрів у лісі кращу подругу – вовчичку Вуку. В мить, коли звірята обговорювали доцільність поїдання «сонних» ягід, з хащів долинули дивні звуки – «хру… хру… хру…». Друзі наважуються поглянути, що то за чудасія. На їх превеликий подив, поміж чагарів вони знаходять невідому істоту – двоноге створіння в бізонячій шкурі. Якраз за характерні звуки, що воно видає, тварини прозивають його хрулем. Насправді це людське дитя, як ви вже здогадалися. Але звірята про це поки що не знають. Тому цс-с-с-с…

Виявляється, що хруль об’ївся «сонних» ягід, і тепер його не добудишся. До Тупа й Вуки приєднується ще один персонаж – носороженя Нур. Звірята вже зрозуміли, що це таке ж чиєсь маля, як і вони, й напевно воно загубило своїх батьків. Разом вони намагаються втямити, хто може бути татом і мамою цього диковиська. Найперше, звісно, тваринки питаються в бізонів, чи не губили вони, бува, когось зі свого стада. А коли могутні звірі ледь не затоптали бідолах, ті вирішують поки що лишити хруля собі.

Згодом з різних причин Вука й Нур полишають Тупа, і відповідальність за хруля (звичайно, включно з ним самим) лягає на плечі мамонтеняти. Туп не знає, що робити далі. Засмучений і розгублений, він не помітив, що забрів на небезпечну територію кровожерливих та підступних гієн. Як Тупові вдасться врятувати хруля з пащі хижаків і розгадати його таємницю, дізнаєтеся, коли прочитаєте книжку.

До речі, в книзі ви також зустрінете двох неймовірно кумедних персонажів – таких собі «аналогів» мультяшних опосумів Креша та Едді. А малюку неодмінно сподобаються чудові ілюстрації Вероніки Котик, які є окрасою видання.

Тож читайте «Нічийного хруля» разом із малюками, пізнавайте історію рідного краю та спробуйте порівняти мультиплікаційну версію і книжкову.

Дерманський, Сашко. Нічийний хруль [Текст] / С. Дерманський; худож. В. Котик. – Київ : Портал, 2020. – 36 с. : іл. – (Історії про історію).

bottom of page