top of page
  • Бібліограф

Магія в оздобленні технологій


Стімпанк (рідше паропанк) – напрям фантастики, в основі якого лежать історії про світ, де парові машини та інші ретро-технології не зникли, а навпаки досягли найвищого розвитку. Жанр стімпанк занурює читача в альтернативну реальність, де магія і технології змагаються між собою або співпрацюють для досягнення спільної мети. Попри те, що офіційно цей напрям фантастики зародився відносно недавно, деякі письменники створювали стімпанк-історії вже в 19 столітті, як-от: Жуль Верн, Герберт Веллс, Марк Твен, Мері Шеллі.

Сьогодні стімпанк став доволі модною течією – у цьому стилі не тільки пишуть книги, а і оздоблюють інтер’єр, створюють вбрання та навіть організовують весілля й інші святкові заходи. Це не дивно, адже світ стімпанку незвичайний та химерний.

Відкриваючи книгу в жанрі стімпанк, ви відкриваєте світ неймовірних кораблів-дирижаблів, механічних роботів, божевільних учених, фантастичних істот і чаклунства. Ви готові до пригод у паралельних світах? Тоді ласкаво просимо!

Серія «Пригоди з Техносерцем»

Банзл, Пітер. Місяцельйон [Текст] / П. Банзл; пер. з англ. М. Пухлій. - Київ : Видавнича група КМ-БУКС, 2020. - 381 с. : іл. - (Пригоди з Техносерцем).


Банзл, Пітер. Небоцирк [Текст] / П. Банзл; пер. з англ. М. Пухлій. - Київ : Видавнича група КМ-БУКС, 2020. - 414 с. - (Пригоди з Техносерцем).


Банзл, Пітер. Техносерце [Текст] / П. Банзл; пер. з англ. М. Пухлій. - Київ : Видавнича група КМ-БУКС, 2020. - 363 с. - (Пригоди з Техносерцем).

Приголомшлива історія про небезпеку та відвагу, дружбу і зраду, сімейні цінності й здатність до самопожертви. В центрі фантастичних і таємничих подій опиняються двоє друзів: Лілі, якій після загадкової смерті батька, загрожує невидимий ворог, та Роберт, що випадково вплутується у злочинний світ Вікторіанської Англії й мимоволі стає учасником дивовижних подій. Убивства та переслідування, дирижаблі й розумні машини, моторошні кіборги, а ще – надміру пащекуватий і дотепний механічний лис. Для дітей середнього та старшого шкільного віку.

Гейман, Ніл. Небудь-де [Текст] : роман / Н. Гейман; пер. з англ. В. Ракуленка. - Київ : Видавнича група КМ-БУКС, 2018. - 421 с.

Звичайний житель Лондона ім’я Річард Мейг’ю одного разу вплутується в дивовижну і вкрай небезпечну пригоду. Врятувавши дівчину з дивним іменем Дуері, він провалюється крізь розколину в Долішній Лондон, де панують зовсім інші правила та порядки. Річард допомагає дівчині в пошуках винуватця загибелі її родини. У нелегкій мандрівці їх супроводжують колоритні персонажі – Маркіз де Карабас та Мисливиця. На своєму шляху вони зустрічають безліч різних чудовиськ, убивць та навіть янгола. Для старших школярів і дорослих.

Лущевська, Оксана. Залізний вовк [Текст] : повість / О. Лущевська; іл. І. Михайлян. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. - 131 с. : іл.

Граф Горгій побився об заклад, що впіймає на полюванні небаченого досі звіра. Так і стається, проте на бенкеті на честь полювання хтось потай випускає залізного вовка, і той тікає. Підозра падає на десятирічного сина графа – Віра. Ціна зради дуже висока, і лютий батько проганяє хлопчика геть. Тепер Вір мусить боротися за своє життя. На щастя, поруч із ним лишився його вірний друг – щур Дада. Разом вони знаходять шлях до маєтку, де їм дають притулок. Для середнього шкільного віку.

Матолінець, Наталія Ярославівна. Керамічні серця [Текст] : роман / Н. Матолінець. - Харків : Віват, 2020. - 592 с.

У цьому світі люди розділені на два табори: «вищих», які володіють магією або знанням алхімії, і «нижчих», чий сенс життя полягає в служінні. «Вищі» відзначені оливковою гілкою, що захищає від хвороб і дарує молодість. «Нижчі» страждають від поневірянь, важкої роботи і капризів «вищих». Пропри жорстокі порядки, спадкоємець знатного роду і майбутній королівський маг Жаррак закохується в служницю Канру. Попереду їх чекає безліч випробувань: смертельна епідемія, магічні дуелі, війна за владу, інтриги проти корони. Чи вдасться закоханим зберегти своє крихке почуття? Для старшого шкільного віку та дорослих.

Пулман, Філіп. Тінь на півночі [Текст] : Таємниця Саллі Локгарт / Ф. Пулман; пер. з англ. М. Байдюка; іл. М. Александрова. - Київ : Nebo BookLab Publishing, 2019. - 377 с. : іл.

Друга книга із серії історій про пригоди юної Саллі Локгарт, яка після загибелі батька вимушена самотужки заробляти на життя, є яскравим представником стімпанку в літературі. Від подій, описаних у першій книзі, минуло 6 років. Тепер дівчина співвласниця фотосалону та фінансова консультантка. Якось в бюро до Саллі приходить її давня знайома. Жінка просить розібратися в одній підозрілій справі, через яку вона втратила всі свої заощадження. Так дівчина та її друзі вплутуються у небезпечну пригоду, в якій замішані великі гроші й винахід, що загрожує життю тисяч людей і всьому світовому порядку. Для старших школярів та дорослих.


Фантастичного читання!

bottom of page