top of page
  • Бібліограф

Спритні, хитрі, мудрі: лисички в літературі


Руда красуня надарма стала символом хитрості й спритності в казках, адже звички цієї тварини в дикій природі майже не відрізняються від казкового прообразу. Лисиця – дуже розумна, обережна й тямуща істота. Вона вправно уникає небезпеки й майстерно ховається від своїх природних ворогів: вовків, ведмедів і, звичайно, людей.

Лисиць вважають одними з найкрасивіших та найзагадковіших лісових тварин. Їхнє густе хутро і пухнастий хвостик можуть бути вогненно-червоними, кольору сталі й навіть білосніжними. Побачивши цю чудову тваринку, просто неможливо нею не замилуватися.

Пропонуємо добірку книг про рудохвосту хитрунку для дітей молодшого та середнього шкільного віку. Тут будуть захопливі пригоди, зворушливі оповідки з життя тварин, повчальні історії про дружбу між людиною й лисицею та ще багато цікавого.

Брітт, Фанні. Джейн, лисиця і я [Текст] / Ф. Брітт; пер. з фр. Н. О. Якубовської: худож. І. Арсено. - Харків : Віват, 2017. - 95 с. : іл.

Юній Елен живеться досить непросто. Їй важко порозумітися з однолітками. Ба більше, вона стає об’єктом постійних знущань і образ, відвертих глузувань та насмішок. Єдиною відрадою дівчинки є книга «Джейн Ейр» Шарлотти Бронте про сирітку, яка попри всі труднощі й нестерпні умови зуміла вирости освіченою, доброю та красивою. У літньому таборі на Елен чекає дивовижна зустріч – якось до її намету зазирнула лисиця і, здається, була не проти потоваришувати із сумною дівчинкою…

Дацюте, Евеліна. Щастя - це лисичка [Текст] / Е. Дацюте; пер. з литов. В. Журби; худож. А. Кюдулайте. - Чернівці : Книги - ХХІ, 2020. - 47 с. : іл.

Жив собі в одному великому місті хлопчик Павло. Якось у його житті з’явилася лисичка. А коли у твоєму житті з’являється лисичка – чекати можна чого завгодно. Кумедна тваринка в блакитних чобітках навчить Павла життєвій мудрості й покаже, що насправді важливо для кожного з нас. Зворушлива історія з чудовими ілюстраціями розповідає про дружбу, щедрість, сум утрати й радість відкриття. Завдяки їй читач дізнається, що ж воно таке – істинне щастя.

Зімба, Олександр. Лисиця-рятівниця [Текст] / О. Зімба; худож. К. Чепела. - Львів : Вісім лапок, 2016. - 15 с. : іл.

Дотепна віршована казка з чудовими ілюстраціями розповідає про нові пригоди вже знайомих вам друзів – песика Бровка й котика Мурчика. Якось Бровко й Мурчик вирішили порибалити, й неподалік від ставка зустріли Лисичку. Рудохвоста пропонує друзям почитати казку жахів, яку вона сама написала. У цій трішки страшній історії розповідається про те, як одного разу в селі з’явився загадковий монстр. Ніхто не міг його піймати, аж поки за справу не взялася кмітлива лисичка. Завдяки її детективним здібностям вдалося піймати чудернацького звіра, а хто це був – прочитаєте самі.

Мочіуніґ, Ульріке. У пошуках щастя! [Текст] : філософська казка для дітей 5-7 років / У. Мочіуніґ; пер. з нім. І. Андрущенка; худож. Н. Дуллек. – Київ : Дж. Дж. Агенція ГМБХ Україна, 2012. – 27 с. : іл. – (Мої улюблені історії про тварин).

Посеред лісу в затишній хатинці жили мале Лисенятко з матусею Лисичкою. Якось по обіді, коли в повітрі вже пахло осінню, Лисичка сказала синочку, що нездужає. От якби десь узяти трішки Щастячка, то сили одразу б повернулися до неї. Тож малюк вирушає в дорогу, аби знайти те Щастя, адже йому дуже хотілося знову бавитися з матусею, пригортатися до неї й бігати разом по лісу.

Паулі, Лоренц. Лисичка йде до бібліотеки [Текст] / Л. Паулі, К. Шерер; пер. з англ. С. Колесник. - Харків : Віват, 2016. - 31 с. : іл. - (Маленьке диво).

Якось Лисиця погналася за Мишею й випадково опинилася в бібліотеці. Для Лисиці це слово було незнайоме, адже вона ніколи не бувала в бібліотеці й тим паче ніколи не чула про книги й не вміла читати. Кмітлива Мишка вирішує відволікти увагу Лисиці й починає розповідати їй про тутешні порядки, показує багатства книгозбірні. Дивовижно, але задум спрацьовує – Лисичка так сильно захоплюється новим відкриттям, що повертається в бібліотеку знову і знову. Вона вчиться читати, стає справжньою книголюбкою й навіть вегетаріанкою.

Пенніпакер, Сара. Пакс [Текст] : повiсть / С. Пенніпакер; пер. з англ. О. Негребецький; іл. Д. Классена. - Київ : Рідна мова, 2019. - 206 с. : іл. - (Світовий бестселер рідною мовою).

Зворушлива історія про дружбу хлопчика Пітера й прирученого лиса на ім’я Пакс. Колись Пітер врятував життя маленькому лисеняті, й відтоді друзі ніколи не розлучаються. Вони допомагають один одному пережити горе, яке в кожного своє. Та одного разу батько Пітера записується добровольцем на фронт і відвозить сина до дідуся, оскільки мама Пітера померла. Дорослі розлучають хлопчика з його лисом, бо дідусь не збирається тримати хижака вдома. Та Пітер ніколи не залишить свого друга – він втікає й сам вирушає на пошуки Пакса. Це пронизливо щира повість про правду і брехню, безглуздість війни, вразливість природи, вірність собі й відданість другові, а ще про вміння співчувати.

Поставна, Таня. Коли я була лисицею [Текст] / Т. Поставна; іл. М. Фої. - Харків : Віват, 2019. - 61 с. : іл. - (Мрійники).

В цій історії ви не знайдете справжню рудохвосту хитрунку, але познайомитеся з чарівною дівчинкою, яка переконана, що колись сама була лисицею. 5-річна Лисичка живе з бабусею й дідусем, бо її мама й тато померли. Вона велика мрійниця й особлива дитина, через це її недолюблюють однолітки. Проте дівчинка не сумує, адже звикла бачити в людях тільки хороше. Та якось стається справжня біда – бабуся Лисички помирає, а дідусь розуміє, що не зможе самотужки піклуватися про онучку. Тож він вирішує знайти для неї нових батьків...

bottom of page