top of page
  • Бібліограф

16 травня – День любові до дерев


Як можна не любити дерева? Їхня тінь рятує нас від палючого сонця. Вони дають нам їжу. Ми використовуємо їх як будівельний матеріал і рятуємося ними від холоду. Вони виділяють кисень, без якого жодна жива істота не може існувати. Дехто любить усі дерева, інші мають своїх улюбленців: дуб, березу, липу, клен тощо. У важливість дерев вірили кельтські жерці – друїди. Вони навіть створили гороскоп, за яким можна визначити своє дерево-покровителя.

Якщо раптом ви не любите дерева, пропонуємо ознайомитися з п’ятіркою причин, які змусять вас переглянути своє ставлення до них.

1. Підтримують чистоту в наших будинках

Висаджені біля доріг дерева на 50% зменшують вміст твердих частинок у повітрі (за них «подякуємо» автомобілям). Завдяки цьому люди, які вимушені жити поблизу автомагістралей, дихають чистішим повітрям.

2. Зменшують стрес

Офісні співробітники, які протягом дня можуть споглядати дерева за вікном, менш вразливі перед стресами й отримують більше задоволення від роботи.

3. Охолоджують міста

Дерева знижують температуру повітря на 12° С. Одне велике дерево здатне за добу «прогнати» через себе 370 л води, викачуючи її з землі та зволожуючи повітря.

4. Дерева – «соціальні» істоти

Ви чули щось про Wood-Wide Web? Так називається комунікаційна підземна мережа рослин – щось на кшталт нашого інтернету. Тільки дерева спілкуються між собою, іншими рослинами і навіть грибами, посилаючи електричні сигнали за допомогою кореневих систем. Дерева можуть рахувати, допомагати хворим сусідам, попереджати про небезпеку. Бувало, що вони підтримували життя в пеньках давно зрубаних товаришів, живлячи їх розчином цукру.

5. Борються зі злочинністю і вандалізмом

Американські вчені підрахували, якщо збільшити рівень озеленення населеного пункту на 10%, то рівень злочинності знизиться на 12%. А все через те, що люди, які живуть у «зелених» містах менше схильні до актів вандалізму і забруднення території, ніж ті, що мешкають у «кам’яних» джунглях.

Радимо почитати

Міхаліцина, Катерина. Хто росте у лісі [Текст] / К. Міхаліцина; худож.-оформ. О. Були. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. - 41 с. : іл.

За допомогою книги дитина навчиться розрізняти дерева за листям, а шишки – за формою, познайомиться з мешканцями лісу. Малюк зможе перевірити свою уважність та спробувати відшукати клопа-козачка, якого художниця заховала у своїх ілюстраціях, а також створить саморобки з природних матеріалів.

Траїні, Агостіно. Як народився пан Дерево [Текст] / А. Траїні; пер. з італ. Г. П. Кирієнко. - Харків : Ранок, 2019. - 31 с. : іл. - (Світ пана Водиці).

Разом із маленьким Хлопчиком та його другом Гусаком малята поринуть у чарівний сон, в якому зустрінуть пана Дерево. Він розповість їм історію свого життя: як він був маленькою насінинкою, мандрував завдяки лісовим звірятам, засинав восени і зимував під захистом пана Водиці.


Білостоцький, І. А. Нечутна розмова дерев та грибів [Текст] : біологія / І. А. Білостоцький // Країна знань. - 2019. - № 9-10. - C. 26-28.


Германович, Ольга. Дерево-ліс [Текст] : чудеса природи : дерева-баньяни, що утворюють повітряні корені-стовпи / О. Германович // Колосок. - 2016. - № 2. - С. 24-29.


Майданюк, Аніта. Про що повідають дерева... [Текст] : літературна студія / А. Майданюк; мал. Л. Горошко // Джміль. - 2014. - № 5. - С. 3-7.

18 views0 comments
bottom of page