top of page
  • Бібліограф

7 травня – Міжнародний день дрона (безпілотника)


Маленькі камери-літуни давно підкорили світ. Ними користуються як звичайні люди – приміром, для зйомки краєвидів з висоти, так і спецслужби – для виконання особливих завдань.

Спочатку дрони були воєнною розробкою. Але ці пристрої є настільки оригінальними, що їх використовують скрізь – від порятунку людей до доставки продуктів. Зрештою, в сучасному світі сфери і способи застосування дронів розширюються з кожним днем.

Перший безпілотний літальний апарат продемонстрував ще в 1899 році знаменитий винахідник Нікола Тесла. А перший дрон багаторазового використання з’явився в 1933 році у Великобританії. Це був апарат «Queen Bee» («Королева Бджола»), який десяток років слугував для британського військово-морського флоту радіокерованою безпілотною мішенню. Так Великобританія стала першою країною, яка показала, що дрони можуть бути суспільно корисними.

Квадрокоптер, або мультикоптер, найпоширеніший на сьогодні безпілотний літальний апарат. Створений за принципом вертольота, він вперше з’явився в 1922 році завдяки авіаконструктору Георгію Ботезату.

Дрони продовжують використовувати для військових цілей, але найбільше поширення вони отримали як летючі платформи для фото- та відеозйомки. За допомогою дронів можна отримувати дивовижні зображення з висоти пташиного польоту, при цьому апарати настільки прості у використанні, що управляти ними можуть навіть діти.

Новим масовим захопленням стало використання дронів в художніх цілях для отримання унікальних фотографій. Наприклад, журнал National Georgraphic навіть оголошував конкурс на найкращий знімок з безпілотного літального апарату. А для фотолюбителів-власників дронів навіть створили соцмережу Dronestagram, названу за аналогією з відомим додатком Instagram.

Далі пропонуємо добірку найцікавіших ролей сучасних безпілотників

Дрони-фермери для українських аграріїв вже давно стали не частиною далекого майбутнього, а реальним сьогоденням. Їх використовують не лише для внесення добрив і обприскування рослин, тепер вони виконують ще й роботу бджіл – запилюють сади.

Дрони-археологи, оснащені тепловізором, здатні виявити з повітря цікаві об’єкти, приховані під землею. Саме так сталося в Мексиці, де вчені за допомогою безпілотника виявили раніше невідомі поселення і поховання.

Дрон-офіціант працює в одному з лондонських ресторанів. Співробітники ресторану керують безпілотниками, які доставляють замовлення прямо до столиків клієнтів. Звичайно, це скоріше оригінальний спосіб здобути нових відвідувачів, ніж корисна функція. Тим не менш він також заслуговує уваги.

Дрона, який нагадує працівникам про закінчення робочого дня, створили в Японії, де масово поширена звичка працювати понаднормово. Наприкінці робочого дня безпілотник T-Frend здійснює обліт офісної будівлі й нагадує співробітникам-трудоголікам, що пора додому, програючи над їх головами спеціальну мелодію.

Дрон-пастух популярний серед новозеландських господарів. Для них вівчарство – це не просто галузь економіки, це спосіб життя. На допомогу пастухам прийшли дрони, які істотно полегшують їхню роботу, допомагаючи стежити за стадом і переганяти тварин. Апарати обладнані гучномовцями й здатні відтворювати собачий гавкіт і голос пастуха.

Дрони-щуролови стали справжнім порятунком для жителів Галапагоських островів. Витривалі й невибагливі гризуни швидко заполонили весь простір і стали загрожувати унікальним та рідкісним видам місцевої флори й фауни. Для їх порятунку від винищення щурами еквадорська влада спільно з іноземними екологами почали кампанію по боротьбі з гризунами за допомогою безпілотників.

Радимо почитати

Протасовицька, Тамара Василівна. Світ навколо нас. Техніка [Текст] / Т. В. Протасовицька; іл. матеріал Д. С. Турбаніст. - Київ : ПП "КРИСТАЛ БУК", 2020. - 47 с. : іл. - (Світ навколо нас. Фотоенциклопедія).

Ран, Юліта. Історія роботів [Текст] / Ран, Юліта ; худож. О. Гордієнко. - Харків : Ранок, 2019. - 32 с. : іл.

Неймовірне поруч : цікавинки : [новини робототехніки] // Пізнайко від 6. - 2021. - № 6. - С. 20-21.

Де працюєш, безпілотнику? // Розумашки. - 2018. - № 11. - С. 6-7.

Квадрокоптер тобі покаже! // Розумашки. - 2018. - № 11. - С. 2-5.

Незамінні помічники в майбутньому : техніка : [квадрокоптери] // Пізнайко від 6. - 2020. - № 3. - С. 18-19.

Твій світ : [цікаві винаходи роботів] // Барвінок. - 2015. - № 3. - С. 27.


bottom of page