top of page
  • Бібліограф

31 травня – Всесвітній день папуг


Папуги безумовно є одними з найкрасивіших екзотичних птахів, яких приручила людина. Вони можуть здивувати своєю кмітливістю й веселою вдачею, а деякі їх різновиди навіть здатні на філософські роздуми, з якими не зрівняється й штучний інтелект.

Яскрава зовнішність папуг нікого не залишить байдужим. Але навіть серед них є такі, що виділяються на тлі своїх побратимів – строкатим забарвленням, розмірами чи незвичайним чубчиком. Тож нумо знайомитися з найнезвичайнішими представниками папужачого сімейства.

Червоний ара

Папуга родом з джунглів Південної Америки. Типові розміри його тіла сягають 90 см, при довжині крила в 30-40 см і хвоста – до 60 см. Птах має хорошу здатність до навчання. Тривалість життя сягає 60 років.

Ара обожнює бути в центрі подій й спілкуватися з людьми, звідси проблема: якщо пташці приділяти мало уваги, в неї може розвинутися хвороба самообщипування. Якщо ви вирішили взяти цього величного птаха додому, зважайте на декілька нюансів. По-перше, йому потрібно багато місця й мінімум часу перебування в клітці. По-друге, ара – шумний птах, тож будьте готові до його гучних криків. І по-третє, якщо не займатися вихованням ари, він може боляче кусатися.

Рожевощокі нерозлучники

Невеликі папужки (довжина тіла – до 14 см, вага – близько 50 г), названі так через прив’язаність одне до одного. Мешкають у Західній Африці. Нерозлучники будуть чудовими улюбленцями в умовах міської квартири – тихі, швидко звикають до людей, при цьому яскраві та потішні. От тільки не варто селити їх поруч із хвилястими папужками, бо вони можуть завдати їм шкоди. При гарному догляді нерозлучники живуть по 16-20 років.

Амазони

Великі, яскраві й галасливі папуги. Живуть більше 50 років. При неправильному харчуванні схильні до ожиріння. Амазони легко піддаються вихованню і швидко вчаться імутувати будь-який звук. Птахи обирають собі улюбленця серед людей, прив’язуються до нього так, що інших членів сім’ї можуть навіть кусати. Тому бажано, щоб вони звикли до всіх, хто мешкає поруч з ним.

Райдужний лорікет

Поширений в Австралії вид папуг, в довжину сягає 20-25 см і важить близько 150 г. Відомий тим, що полюбляє ласувати квітковим пилком, хоча й не відмовиться від насіння, плодів та ягід. Має строкате оперення – зелене з домішками синього, жовтого й червоного кольорів. Лорікета легко утримувати в квартирі. Він стане чудовим компаньйоном, адже має легку вдачу й обожнює бавитися. Тільки не забувайте додавати в раціон цього гурмана квіти: шипшини, кульбаби, настурції чи ромашки.

Німфа (корела)

Родзинкою папуги є помаранчеві плямки на щічках і грайливий жовтий чубчик. Поширений серед домашніх пернатих улюбленців вид, що своєю популярністю поступається місцем хіба хвилястому папужці. Довжина тіла корели сягає 35 см, при вазі 90-150 г. В гарних умовах може прожити 15-20 років. Корела дружелюбний і грайливий, на льоту схоплює нові слова й звуки, які потім вправно відтворює. Він розумний та впізнає свого власника, до якого може сильно прив’язатися. Корелу легко утримувати в умовах міської квартири, тільки клітка має бути досить просторою.

Радимо почитати:

Зав’язкін О. В. Велика книжка. Папуги / Зав’язкін О. В. ; пер. з рос. Ю. В. Жиронкіної ; іл. мат. Д. С. Турбаніста. – Київ : ПП «Кристал бук», 2015. – 16 с. : іл.

Книга популярно розповідає про різні види папуг – особливості їх поведінки й зовнішності. Яскраві фотоілюстрації допоможуть читачам краще пізнати цих чудових птахів.

Пейдж, Джилл. Давай знайомитися: хвилястий папужка / Д. Пейдж ; пер. з англ. Н. Угольнікової ; іл. Р. Ферринг. – Харків : Веста, 2004. – 48 с. : іл.

Ця книга розповість, як доглядати хвилястого папужку. З неї юні читачі довідаються багато цікавих і корисних відомостей про цих малюків.

Бєлянська, Людмила. Чарівні скельця Магніффера, або Надзвичайні пригоди кота Фредді, папуги Корті та ведмедика Дзерріса : повість-казка / Л. Бєлянська ; худож. В. Богдан. – Донецьк : ДП Видавництво «Донбас», 2013. – 152 с. : іл.

У країні Червоних троянд і Срібної Діброви, якою править звіздар Аргулісімус Георг Третій, відбуваються надзвичайні події, безпосередніми учасниками якої стали трійко друзів: кіт Фредді, папуга Корті й іграшковий ведмідь Дзеріс.

Воронина, Леся. Пригоди голубого папуги / Л. Воронина ; мал. К. Штанко. – Київ : Знання, 2018. – 56 с. : іл.

Якщо ви полюбляєте історії про шалені пригоди, читайте оповідання про балакучого папугу Антося, який одного разу відкрив підземну таємну схованку, де переховуються знедолені тварини.

Русіна, Оля. Сімейка Майї або не вчіть папугу розмовляти / О. Русіна; іл. О. Мазур. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2014. - 233 с. : іл.

Присмачена добрим гумором і кумедними витівками історія про життя родини, де є мама, тато-професор, двоє дванадцятирічних близнят, п’ятирічна бешкетниця Майя і папуга на ім’я Великий Німий.

17 views0 comments
bottom of page