top of page
  • Бібліограф

22 квітня – Всесвітній день Матінки-Землі


Кожен із нас зобов’язаний своїм існуванням екосистемам, які підтримують життя на нашій планеті. Чим вони здоровіші, тим здоровіша планета й люди.

Відновлення пошкоджених екосистем допоможе уникнути загибелі людства. Війни, знищення лісів, браконьєрство, впровадження інтенсивних методів у сільському господарстві й тваринництві, забруднення довкілля прискорюють руйнування планети. Природа страждає, а разом із нею – люди. Прямо зараз Матінка-Земля закликає нас до дії!

Майбутнє нашої планети починається просто тут… з тебе. Не знаєш, з чого почати? Приходь у бібліотеку і читай книги, які дадуть відповіді на всі твої питання в царині охорони природи. Сьогодні пропонуємо для ознайомлення дві такі книги, які бібліотека отримала за Програмою поповнення бібліотечних фондів від УІК.

«Справжні монстри. Загроза для планети»

Авторка: Марі Ґ. Роде

Батьки кажуть тобі, що монстрів не існує? Дарма. Існують, ще й які моторошні. Ба більше, вони не ховаються під ліжком чи у шафі, а вільно розгулюють планетою. Ці почвари літають у нас над головою, ховаються на дні морському і навіть під нашими ногами. Вони здіймають буревії, висушують озера й винищують звірів.

Ти зустрічаєш їх день у день на кожному кроці. Просто, скоріше за все, не помічаєш і не підозрюєш про загрозу, яку вони несуть всьому живому на нашій планеті. Це й не дивно, адже більшість дорослих «підгодовує» їх, неначе вони не монстри, а домашні улюбленці. Але тобі під силу здолати чудовиськ, які руйнують нашу оселю. Стань маленьким активістом та допоможи перемогти капосних істот!

Звісно, щоб розгромити ворога, потрібно вивчити його зовнішність і характер, дізнатися про звички й слабкі сторони. Досьє на найнебезпечніших монстрів шукай в книзі іспанської дизайнерки Марі Ґ. Роде «Справжні монстри. Загроза для планети».

Тут ти знайдеш шпаргалку, завдяки якій можеш в будь-який час довідатися, як подолати того чи того монстра. В описі кожного з них подано картку монстра – вона повідомить тобі наукову назву монстра та рік його відкриття й актуальний рівень небезпеки, вкаже на середовище існування і дії, що знесилюють та зміцнюють монстра.

Після прочитання книги, зазирни у зведений каталог карток і порівняй загрозу для планети від різних монстрів. На сторінках видання тобі траплятимуться складні й незрозумілі слова – не лякайся, тлумачення їх ти знайдеш у словничку наприкінці книги.

«Я можу врятувати планету»

Авторка: Лолл Кірбі * Ілюстраторка: Аделіна Ліріус

Думаєш, що не в силах відвернути глобальну катастрофу на нашій планеті? Помиляєшся. І це тобі доведуть 12 дітей-екоактивістів з різних куточків світу, які розповідають на сторінках книги про власні маленькі кроки до порятунку планети.

Знайомся, це Фелікс із Німеччини. Коли йому було дев’ять років, він започаткував ініціативу «Саджай заради планети», і вже за кілька років у майже ста країнах було висаджено понад мільйон дерев. А одинадцятирічний Вінсент із Франції зібрав гроші для створення громадського саду в рідному селищі, адже довідався, що великі фермерські господарства негативно впливають на довкілля. Дев’ятирічна Юніта з Кенії після мандрівки до старого лісу дізналася про важливість запилення. Відтак дівчинка сама виростила неподалік свого дому сад, що приваблював бджіл та інших комах, які розносять пилок.

Це лише три історії з книги. Як бачиш, для порятунку планети можна зробити щось глобальне, хоча для цього ти маєш бути досить активним та кмітливим. А можна зробити й якийсь маленький крок, проте самостійний, і він теж допоможе поліпшити стан довкілля.

Наприкінці книги вміщено десять порад, дотримуючись яких кожен з нас допомагає рятувати планету. Головне, почати діти вже зараз! А якщо ти відчуваєш, що готовий до більш серйозних вчинків, проте не знаєш, з чого почати – зверни увагу на запропоновані способи зробити так, щоб тебе почули по всій Україні.


Роде, Марі Г. Справжні монстри: загроза для планети [Текст] / М. Г. Роде ; пер. з ісп. А. Марховської. - Київ : Каламар, 2020. - 54 с. : іл.


Кірбі, Лолл. Я можу врятувати планету [Текст] / Л. Кірбі ; передм. А.Тейлор; пер. з англ. Д. О. Іванова; іл. А. Ліріус. - Харків : Ранок, 2021. - 31 с. : іл. - (Розумне споживання).

Сподіваємося, ці книги допоможуть тобі зрозуміти, як зменшити негативний вплив людини на природу. А також надихнуть на добрі справи з порятунку планети.

bottom of page