top of page
  • Бібліограф

2 лютого – Всесвітній день їжака


Одне з найдавніших свят, якому вже більше двох тисяч років. Було започатковано ще у Стародавньому Римі. В цей день містяни будили сплячих їжаків і спостерігали за їхньою поведінкою, а відтак робили прогнози щодо погоди.

Після падіння Римської імперії традиція продовжила своє існування в деяких європейських державах. Прижилася вона і в США, але там їжака замінив бабак – зважаючи на велику їх чисельність на території країни.

Втім їжачок – це не тільки кілька тисяч голок, потішна мордочка й рожевий животик. Їжак є героєм міфології різних народів. У Стародавньому Єгипті тварина уособлювала змієборця: в образі їжака бог сонця Ра боровся зі злим змієм-демоном Апопом. Голки тварини єгиптяни порівнювали з променями сонця. А богиню-праматір – покровительку жінок і материнства – завжди зображали з головою їжака. В Індії тваринка також стала символом бога сонця Сур’ї, якого іноді зображали у вигляді їжака, що летить.

Македонці вірили, що їжак врятував землю від всесвітньої пожежі. Легенда розповідає, як одного разу Сонце надумало одружитися: сіло на ослицю і поїхало шукати собі наречену. Про це дізнався їжак. Він вийшов на дорогу й загородив шлях ослиці. Їжак пояснив Сонцю, що коли воно одружиться, у нього народиться багато дітей. Від їхнього полум’я згорить усе живе на землі.

Подумало Сонце над словами їжака і передумало одружуватися.

На Кавказі від їжака люди дізналися, як збирати врожай залізним серпом. А в іранській міфології їжаку вдалося поспілкуватися із самим Соломоном: саме він порадив цареві пити воду безсмертя. Болгари ж вважали, що їжак такий мудрий, бо дуже довго живе на світі. Своє життя і молодість підтримує за допомогою молодильної трави, секрет якої знає тільки він один. А переказ Полісся говорить про те, що їжаку відома таємниця «розрив-трави», яка може зламати будь-який замок чи засов.

Згідно зі слов’янською міфологією, їжак настільки мудрий, що навіть Бог, створюючи землю, прислухався до його порад. Наші пращури вірили, що їжак легко долає нечисть за допомогою своїх колючок. Тому й підгодовували тваринку: доки їжак мешкає поблизу, нечиста сила не поткнеться на подвір’я. Хоча водночас із таким шанобливим ставленням існує повір’я, що тваринку породив сам чорт: нечистий сидів на пеньку й вичісував свою шкуру, а волосся кидав на землю – згодом воно перетворилося в їжака.

Можна тільки дивуватися, як це маленьке створіння пристосоване до життя, як спритно уміє боротися зі своїми ворогами й оминати небезпеку, і найголовніше – як допомагає людям, нічого не просячи взамін. Ну хіба що мисочку теплого молочка.




Радимо почитати:

Валькер, Ян. Їжачок Пуф шукає нову родину / Я. Валькер; пер. з фр. С. Колесник; іл. М. Рігоді. - Харків : Віват : Pelican, 2016. - 31 с. : іл. - (Маленьке диво).

Їжачок Пуф має все, що потрібно для щастя: затишний будинок, люблячих батьків, приязних сусідів і вірних друзів. Але він все одно знаходить причину для скарг. І якось уранці він вирушає на пошуки ідеальної родини. Чи вдасться йому знайти щастя?

Коробкова, Наталя Василівна. Будинок для їжачка [Текст] = A House for Hedgehog / Н. В. Коробкова; іл. А. Кючюкова, К. О. Вашкулат. - Київ : Арій, 2017. - 48 с. : іл. - (Читаю англійською).

Текст оповідання супроводжується вправами, за допомогою яких можна перевірити розуміння тексту, відпрацювати та закріпити лексичні навички й граматичні конструкції, сприяти розвитку мовленнєвих навичок і творчих здібностей у дітей молодшого шкільного віку.


Потапенко, Олексій. Пан Їжак [Текст] / О. Потапенко; худож. О. Мельникова. – Харків : Ранок, 2018. – 32 с. : іл. – (Зірки PRO…).

Весела історія познайомить юних читачів із сімейством їжаків. З книги діти дізнаються, чому їжаки не носять на колючках яблука, скільки видів їжаків існує, де вони мешкають і що їдять, як спілкуються та ще багато-багато іншого!

Прудник, Світлана Володимирівна. Як їжаки у вирій літали [Текст] : 3 - читаю самостійно: казка / С. В. Прудник; худож. Ж. Рудюк. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2015. - 32 с. : іл. - (Читання - це справді цікаво!).

Книга допоможе розвинути фонематичне сприйняття, покращити артикуляцію, заохотити прагнення до самостійного читання, вдосконалити читацькі уміння й активізувати пізнавальні інтереси.

Сольська, Єва. Їжачок і кленовий листок [Текст] / Є. Сольська; іл. К. Зотової. - Харків : Ранок, 2020. - 35 с. : іл. - (Зворушливі книжки).

Ця історія про маленького їжачка Григорика. Він дуже любить солодке і маму з татом. А ще гратися з друзями. Та якось їжачок забув привітати маму з днем народження. І чим же тепер її потішити? Бажання знайти для мами найкращий подарунок приводить Григорика до неймовірного відкриття.

Стус, Таня. Їжак Вільгельм / Т. Стус ; іл. А. Сарвіри. - Харків : Віват, 2016. - 31 с. : іл. - (Маленьке диво).

Якщо про щось мрієш – це обов’язково здійсниться. І поряд опиняться ті, хто повірить у тебе й допоможе. Головне – залишатися собою. Історія маленького Вільгельма розповість про мрії, дружбу і те, що найважливіше: світло, доброта і власна неповторність.

Хенніг, Дірк. Їжак Ігнат і У-ру-ру. І куди ми дістанемось? [Текст] : [пер. з нім.] / Д. Хенніг. - Харків : Ранок, 2017. - 27 с. : іл.

Весела книга-квест про звіряток, які намагаються знайти свій дім. Пригоди їжачка та пінгвіна поєднуються з п’ятьма великими лабіринтами, де можна шукати вихід та інші цікавинки. Проходження лабіринтів розвиває просторове уявлення у дитини, а розповідь – додає позитивних вражень.


Башта, Андрій-Тарас. П'ять тисяч голок : тварини: [їжаки] / А.-Т. Башта // Колосок. - 2017. - № 11. - С. 16-19.


Верховень, Володимир. Має мову птах і звір, як не віриш - перевір! : балакучий Мотя : [про мову тварин] / В. Верховень // Барвінок. - 2019. - № 2. - С. 18-19.


Горшкова, Ольга. Всім відомий їжачок : зоологія / О. Горшкова // Паросток. - 2019. - № 1. - С. 29-32.


Заплотінська, Олена. Казка про їжачка : літературна сторінка / О. Заплотінська // Паросток. - 2020. - № 1. - С. 56-57.


Кириченко, Олександр. "Весь колючками покритий з голови до ніг" / О. Кириченко // Юннат. - 2020. - № 6. - С. 3.


Колючий клубочок // Золоте левеня. - 2020. - № 6. - С. 20-21.


Комова, Олена. Колючий чомучка / О. Комова, А. Джанікян // Розумашки. - 2022. - № 1. - С. 2-5.


Крижановська, Олена. Колюча сімейка : [їжачки] / О. Крижановська // Колосок. - 2013. - № 11. - С. 22-23.


Кулик, Катерина. Їжачок у зубного лікаря : азбука здоров'я / К. Кулик // Ангелятко. - 2018. - № 2. - С. 2-3.


Любарова, В. Цікавинки про їжака : клуб допитливих / В. Любарова // Джміль. - 2012. - № 2. - С. 28.


Черемних, Наталія. Ідеальний воїн : знайомі незнайомці : [їжаки] / Н. Черемних // Колосок. - 2013. - № 3. - С. 26-31.


Як Їжачок, ведмедик та поросятко до лісу по гриби ходили [Текст] // Веселі картинки. - 2021. - № 6. - С. 8-9.

11 views0 comments
bottom of page