top of page
  • Writer's pictureДенис Мотузюк

2 липня – Міжнародний день уфолога (День НЛО)


2 липня 1947 року в Розуеллі (США) зазнав аварії корабель космічних прибульців. Наразі це найвідоміший і найбільш докладно описаний випадок падіння невпізнаного літаючого об’єкта на Землю.

Спецслужби США засекретили всі матеріали цієї справи, тому зараз складно підтвердити або спростувати наявну інформацію. Проте саме з «Розвельського інциденту» (Roswell UFO Incident) почалася історія уфології. І зараз на початку липня в Розвеллі відбувається фестиваль НЛО, куди щороку з’їжджаються сотні тисяч людей, які вірять в існування позаземних цивілізацій. Учасники проводять семінари, лекції, влаштовують спеціальні експозиції та навіть костюмований парад «інопланетян».

І хоча уфологію вважають псевдонаукою, у світі існують цілком професійні уфологічні центри. Вони займаються пошуком ознак існування позаземних цивілізацій і дослідженням вже відомих свідчень очевидців. Натомість скептично налаштовані астрономи продовжують стверджувати, що НЛО не існує. Втім точно можна сказати тільки одне: людству поки не вдалося ні підтвердити, ні спростувати теорію про існування інопланетян.


Цікаві факти про НЛО


Термін «літаюча тарілка» виник того ж 1947 року. Його ввів у вжиток бізнесмен Кеннет Арнольд – саме так він назвав 9 невпізнаних об’єктів, що рухалися в небі над Каскадними горами (США), які чоловік помітив під час польоту на власному літаку. Новина про це швидко поширилася по всьому світу, після чого люди почали в буквальному сенсі шукати контакт з інопланетянами.


Аномалії Бермудського «трикутника» уфологи теж приписують прибульцям. Вони переконані, що під водою може існувати інопланетна постійна база, яку ті часто відвідують. Цим пояснюють загадкові зникнення кораблів і літаків, які досі не вдалося знайти.


У вивченні НЛО існує напрям, більш відомий як палеоуфологія. Його представники вважають, що в далекому минулому прибульці часто відвідували нашу планету. Цю теорію науковці підкріплюють різними археологічними знахідками й архітектурними пам’ятками давніх міст. Одним з тих, хто припускав можливість палеоконтакту, був «батько радянської космонавтики» Костянтин Ціолковський.


Розповіді про викрадення людей прибульцями з’являються регулярно, тож цими фантастичними історіями вже нікого не здивуєш. А ось той факт, що контакт з інопланетянами був у самого Наполеона Бонапарта, відомий не всім. Дійсно, його сучасники розповідали, що 1780 року він і справді на деякий час невідь-куди зник, а після повернення розповідав, що його викрали дивні людці. Друзі зауважили разючі зміни в поведінці Наполеона. Подейкують, що якраз після цього у нього виник талант полководця. Після смерті Бонапарта в його черепі було виявлено металевий предмет, який уфологи вважають інопланетним чипом.

Радимо почитати:


Аллен, Джуді. Світ незбагненного [Текст] : повна ілюстр. енцикл. / Дж. Аллен; пер. Р. Фещенко. - Київ : Країна Мрій, 2007. - 143 с. : іл., фотогр.

На сторінках книжки вас чекає зустріч із прибульцями, чудовиськами, персонажами древніх легенд. Тут дізнаєтесь про речі, яким у давнину приписували містичне значення. Цікаві історії та оригінальні малюнки нікого не залишать байдужими.


Антипович, Юрій. Зоряні птиці галактик [Текст] / Ю. Антипович. – Полтава : Верстка, 2006. – 171 с.

Полтавський журналіст Юрій Антипович у своїй книзі зібрав цікаві свідчення про зустрічі з прибульцями, фантастичні подорожі на борту НЛО, контакти з людськими душами, а також подорожі так званим астральним світом.


Антипович, Юрій. Феномени [Текст] : У світах реальному і паралельних / Ю. Антипович. - Полтава : Верстка, 2007. - 239 с.

У книзі йдеться про НЛО і прибульців, таємниці снів, феномени яснобачення й полтергейсту. Окремий розділ присвячений особистостям, що овіяні містикою: І. Франку, Д. Давіташвілі, В.Мессінгу, В. Лакоті, Вергілію.


Бонь, Наталія. НЛО за селом [Текст] / Н. Бонь; іл. О. Продана. - Харків : Ранок, 2020. - 148 с. : іл.

Весела й динамічна історія про невпізнані літаючі об’єкти, які приземляються там, де їх не мають побачити. І звичайно, роблять вони це вночі. Проте якщо НЛО вирішило здійснити посадку за селом Біленьким, таємниця навряд чи залишиться таємницею. Інопланетні прибульці вирішили завоювати Землю, але в нашої планети є відважні захисники.


Матюшкіна, Катя. Кіт да Вінчі. Навала прибульців [Текст] : повість-казка / К. Матюшкіна; пер. з рос. О. Думанської. - Київ : Рідна мова, 2017. - 207 с. : іл. - (Прикольний детектив).

У продовження серії «прикольних детективів» біде не тільки прикольна та заплутана історія, а ще й космічна. Читайте про НЛО, політ на Місяць, мобільні та летючі будинки Гори геніїв, про другу любов Пімпочки та багато-багато іншого – неймовірного та страшенно цікавого.


Таємниці всесвіту [Текст] / автор-упоряд. В. П. Товстий. - Харків : Промінь, 2005. - 64 с. : іл.

Книга допоможе розширити кругозір дитини, розвинути в неї допитливість і бажання отримати відповіді на загадки Всесвіту.



Хромова, Аня. Космічні агенти проти Сирного Монстра [Текст] / А. Хромова; іл. М. Шутурми. - Харків : Ранок, 2019. - 51 с. : іл.

Вітя Мальченюк, а насправді таємний агент Йотан Йотог, живе на Землі, ходить у другий клас і має підготувати плацдарм для висадки прибульців. Під час чергового сеансу зв’язку з керівництвом Йотан отримує секретне завдання, проте не встигає його виконати. Тепер над нашою планетою нависає страшна загроза, адже на Землю висадився Сирний Монстр.


bottom of page