top of page
  • Бібліограф

2 червня – Всесвітній день бігу


Одне з найпопулярніших спортивних свят щороку відзначають у першу середу червня. Вперше захід відбувся у США в 2009 році. Ініціативу швидко підхопили інші країни, і з 2016 року до нього приєднуються тисячі людей по всьому світу. Це не дивно, адже навіть легка коротка пробіжка сприяє виробленню мозком цілого коктейлю «гормонів щастя». Тож популярна нині думка, що від депресії можна втекти ногами, має цілком раціональне пояснення.

У кожного є своя причина, щоб почати бігати. Спробувавши, люди діляться на тих, хто каже: «Біг – не для мене», і тих, хто «підсідає» на пробіжки. Якщо ви належите до першої категорії, можливо, під час першого забігу ви припустилися якихось помилок і ваш організм «протестує». Біг, як і будь-який вид рухової активності вимагає певної підготовки та дотримання деяких правил.

По-перше, неправильна постава під час бігу заважатиме вам дихати, і у м’язи потраплятиме менше кисню. Розправте плечі, відведіть їх назад та розслабте. Тримайте голову і шию прямо – дивіться вперед, а не під ноги.
По-друге, розслабте руки і зігніть їх під прямим кутом – так ви уникнете додаткового навантаження на спину та плечі. Руки мають рухатися вперед і назад, а не поперек тіла.
По-третє, бігати слід з нахиленим уперед корпусом, невеликими кроками та не піднімаючи занадто високо коліна.
І насамкінець стежте за диханням: робіть глибокі ритмічні вдихи та видихи. Почніть з одного вдиху-видиху кожні два кроки, поступово збільшуючи інтервал.

Ці чотири основні правила допоможуть вам полегшити заняття бігом. Більше інформації про техніку бігу можна дізнатися з книг та журналів, які ми пропонуємо почитати. Навіть якщо після цього біг не стане для вас «наркотиком», можливо, дійсно варто спробувати інший вид рухової діяльності. Адже будь-яке легке фізичне навантаження краще за лежання на дивані чи сидіння за комп’ютером. Головне, підходити до цієї справи з розумом: починайте з малих «доз», поступово збільшуючи навантаження; доберіть зручне взуття й одяг; пам’ятайте про розминку і заминку.

Топ-5 міфів про біг

1. Заняття бігом можуть призвести до болю в колінах та проблем із суглобами. Частково це правда, адже біг може нашкодити, якщо у вас надмірна вага тіла. В цьому випадку віддайте перевагу ходьбі. Помірна та регулярна фізична активність, в тому числі й біг, має захисний ефект для суглобів: у бігунів-аматорів колінний остеоартрит розвивається втричі рідше, ніж у людей, що ведуть малорухливий спосіб життя.

2. Чим легші кросівки, тим легше бігати. Різниця між товстою і тонкою підошвою для початківця невідчутна. А ось наявність високої п’яти й гарна посадка мають важливе значення.

3. На пробіжку взимку треба одягатися тепліше. Чим більше одягу, тим важче рухатися. Замість декількох светрів краще вдягніть термобілизну. Якщо почати тренуватися заздалегідь, то до зими ви встигнете загартуватися і точно не застудитеся.

4. Під час бігу треба дихати тільки носом. Корисніше поєднувати ротове і носове дихання – щоб отримувати більше кисню, охолоджувати себе й бігти довше.

5. Бігати небезпечно для серця. Правильно дібраний темп і навантаження під час бігу розвивають серце, збільшуючи його ударний обсяг, що навпаки допоможе попередити серцеві захворювання. Якщо вас все-одно турбує це питання, проконсультуйтеся з лікарем-кардіологом.


Радимо почитати:

Кешеля-Ісак, Олеся. Непосидючка, який любив бігати [Текст] / О. Кешеля-Ісак; іл. О. Дегтярьової. - Київ : Yakaboo Publishing, 2020. - 63 с. : іл.

У книзі діти прочитають історію про хлопчика Тео, який обожнює бігати і невдовзі візьме участь в дитячому забігу. А ще дізнаються багато цікавого про харчування юних бігунів, про пульс і важливість його вимірювання, про марафони й дитячі забіги та участь у них. Знайдуть корисні поради, як вибрати зручні кросівки та спортивну форму.

Біг для всіх / худож. Антон Демченко [Текст] // Пізнайко від 6. - 2015. - № 1. - С. 8-9.

Знайомство з інформацією про біг у форматі мовної гри. Для батьків та педагогів.

Біг як здоровий спосіб життя [Текст] // Коло. - 2012. - №16, 19 квіт. - С. 15.

Про користь бігу підтюпцем та звичайного бігу. Поради, як правильно почати бігати, не нашкодивши здоров’ю. Для широкого кола читачів.

Як можна бігати? [Текст] // Розкажіть онуку. - 2015. - № 2 (лютий). - С. 23.

Цікаві факти про біг, корисні поради юним бігунчикам, вірші про біг, найшвидші тварини світу. Батькам та педагогам.

Остапенко, Олександр. Розвиток швидкості й витривалості в молодших школярів завдяки біговим вправам / О. Остапенко // Початкова школа. - 2013. - № 6. - С. 53-55.

Добірка рухливих ігор та фізичних вправ. Містить наочні схеми та практичні поради. На допомогу вихователю та вчителю фізичної культури.


Кілька статей про видатних земляків-бігунів, які надихатимуть вас на заняття спортом та підтримку тіла «у формі».

Дубина, Олег. У Полтаві рекордсмен-марафонець, який долає 5 тисяч кілометрів за 50 днів, розповів про секрети здоров'я / О. Дубина // Коло. - 2013. - № 11, 14 берез. - С. 18.

Матвієнко, Ольга. 76-річна Анастасія Дойнікова ходить у високі гори та бігає марафони / О. Матвієнко // Коло. - 2016. - № 26, 30 черв.-6 лип. - С. 10.


Цирульник, Тетяна. Полтавський трудовий мігрант став спортивною знаменитістю в Англії : Денис Олефір / Т. Цирульник // Коло. - 2013. - № 24, 13 черв. - С. 18.

bottom of page