top of page
  • Бібліограф

27 березня – Міжнародний день театру


Батьківщиною сучасного театру вважають стародавню Грецію, жителі якої кілька разів на рік влаштовували народні ігри на честь бога Діоніса. Покровительками цього виду мистецтва є давньогрецькі музи: муза трагедії Мельпомена і муза комедії Талія. Звідси і символ – маски трагедії й комедії, що також вказують на древню історію театру.

У світі існує чимало різновидів театрів, проте кожен з них розповідає глядачеві про людські переживання, думки й почуття, про різні події – реальні й вигадані, сучасні та історичні. Пропонуємо до вашої уваги низку цікавих фактів про унікальні театри світу та їх вистави.

Японський театр кабукі, де всі ролі грають чоловіки, у 17 ст. створила жінка на ім’я Окуні. Разом з іншими жінками вона започаткувала новий вид театралізованого танцю. Акторки ставили комічні п’єски на теми повсякденного життя, які так сподобалися японцям, що Окуні навіть запрошували виступати перед Імператорським двором. Однак невдовзі через аморальність більшості актрис влада країни замінила жінок в театрі кабукі спочатку юнаками, а згодом і зрілими чоловіками.

В Індонезії є традиційний ляльковий театр «Ваянг», де жінки і чоловіки дивляться виставу по різні боки екрану. Чоловіки бачать яскравих маріонеток, а жінки – лише тіні ляльок. При цьому вистава триває виключно від заходу і до світанку, коли духи не здатні заподіяти шкоду глядачам.

Вартість квитка в барселонському театрі комедії «Театрене» залежить від того, наскільки сильно глядач сміявся. У спинки крісел вмонтовані спеціальні датчики, які зчитують міміку людини. Як тільки програма розпізнає усмішку, з рахунку відвідувача списується 30 центів. Максимальна вартість квитка фіксована – 24 євро. Тобто після 80-ї посмішки можна сміятися досхочу, не боячись залишитися з порожнім гаманцем.

Своїм підходом до оплати знаменитий і театр «Бартера» у США, що є найстарішим професійним театром країни. Історія його почалася за часів Великої депресії, коли заплатити грошима за вхід було практично нереально. Щоб не позбавляти людей радості, засновник театру Роберт Портерфілд вирішив брати замість традиційних грошей бартерні товари: продукти харчування, прикраси, посуд тощо. Минули десятиліття, а принцип бартеру залишився, ставши унікальною фішкою театру.

У липні 2011 року в лондонському театрі «Барбікен» щовечора влаштовували незвичайний театральний перфоманс під назвою «Колискова». Глядачам пропонувалося замість сидіння в кріслах лежати на ліжках, а головною метою шоу було створення умов для хорошого сну. Цікаво, що в програму вистави входив також сніданок.

РАДИМО ПОЧИТАТИ:

Мунін, Георгій. Енциклопедія мистецтва [Текст] : дит. довідник / Г. Мунін. - Київ : ПП "Агентство по розповсюдженню друку", 2015. - 114 с. : іл., фотогр.

Ілюстроване видання для дітей середнього шкільного віку. Містить розповіді про творчі спілки, пам’ятки архітектури, художні музеї, театральні й мистецькі колективи України, культурних діячів.

Полякова, Юліана. У світі прекрасного [Текст] : ілюстр. енцикл. для дітей / Ю. Полякова. – Харків : Ранок : Веста, 2006. - 128 с. : іл. - (Я пізнаю світ).

Енциклопедія для дітей 8-12 років покликана пробудити й розвинути інтерес до навколишнього світу, культури. Розділи книги розповідають про твори великих майстрів різних видів мистецтва.

Сонечко, Ірина. У театрі [Текст] / І. Сонечко; пер. з рос. Л. Опанасенко; іл. Т. М. Савицької. - Харків : Ранок, 2016. - 14 с. : іл. - (Секрети етикету).

Чудові вірші найкращих дитячих поетів допоможуть малятам засвоїти непрості, але потрібні уроки етикету. Завдяки їм діти будуть знати, як поводитися в театрі під час вистави й антракту.

Соломія Крушельницька. Міста і слава [Текст] / авт.-упоряд. Г. Тихобаєва, І. Криворучка. - Львів : Апріорі, 2009. - 167 с. : фотогр.+1СD.

Спогади-свідчення та окремі факти, представлені у книзі утворюють неповторне мереживо Соломіїної долі, у яке вплетені оригінальні світлини. До альбому додається компакт-диск із записом голосу знаменитої оперної співачки.

Топська, Неллі. Батько українського театру [Текст] / Н. Топська. - Київ : ТОВ "Книжкова база "Альфа", 2017. - 63 с. : іл., фотогр.

Книга розповідає про життя Марка Кропивницького – видатного драматурга і режисера, керівника й організатора театральних труп, композитора, музиканта, поета, актора. Видання адресоване дітям середнього та старшого шкільного віку, а також усім, хто кохається в українському мистецтві.

Топська, Неллі. Славетна. Марія Заньковецька [Текст] / Топська, Неллі. - Київ : ТОВ "КТБ "Альфа", 2020. - 63 с. : іл., фотогр.

З книги ви дізнаєтеся про життя славетної актриси Марії Заньковецької, котра стала культовою фігурою вітчизняного театру. Видання адресоване дітям середнього та старшого шкільного віку, а також усім, хто цікавиться українською культурою.


Читайте і насолоджуйтеся!

18 views0 comments
bottom of page