top of page
  • Бібліограф

30 квітня – Міжнародний день джазу


Цієї п’ятниці меломани з усього світу відзначатимуть День джазу. Це свято доволі молоде – за ініціативою ЮНЕСКО, його запровадили в листопаді 2011 року, а 30 квітня 2012 року вперше відзначили. «Джаз стирає пил з повсякденності», – якось сказав американський барабанщик Арт Блейкі. І з ним важко не погодитися – джаз виник більше сотні років тому, але досі є популярним, постійно розвивається і прагне до нових горизонтів.

Досі не вщухають суперечки про те, де вперше була виконана джазова музика. Деякі історики вважають, що цей музичний напрям зародився на півночі США в часи, коли афроамериканці навернулися у християнську віру та створили особливий вид духовних пісень, що вирізнялися емоційністю й імпровізацією. Інші впевнені, що джаз виник на півдні США – тут афроамериканському музичному фольклору вдалося зберегти свою самобутність завдяки консерватизму європейських католиків, які з презирством ставилися до чужої культури.

Попри розбіжності у поглядах істориків, сумніву в тому, що джаз зародився саме у США, не виникає. Центром джазової музики став Новий Орлеан, який населяли вільнодумні авантюристи. Саме тут 26 лютого 1917 року була записана перша грамплатівка в стилі джаз. Згодом почали виникати різні напрямки музичного стилю – наразі їх нараховують більше 40! Найвідомішими жанрами джазу є регтайм, блюз, свінг, боса-нова, соул-джаз, фьюжн, лаундж, даунтемпо, госпел, бібоп, діксіленд.

У наші дні джаз вважається музикою для еліти, але це абсолютно протилежно його походженню – джазові вечірки були втіхою для пригнобленого чорношкірого населення в Америці.

На початку ХХ століття виникають нові музичні ансамблі, іменовані джаз-бендами. До їх складу входили духові та ударні інструменти, а також контрабас та фортепіано. Саксофон – один з найголовніших інструментів в джазі – зазвучав аж у 1920-х роках, адже раніше він був відомий як бельгійський інструмент, призначений виключно для камерної та оркестрової музики.

Знамениті джазові виконавці збагатили музичне мистецтво чуттєвими і душевними ритмами, експресивністю й свободою імпровізації.

Для багатьох поціновувачів музики з джазом найперше асоціюється ім’я Луї Армстронґа. Зливаючись воєдино зі своїм музичним інструментом, він занурював у ейфорію своїх слухачів. Йому вдалося пройти нелегкий шлях від моторного хлопчика з бідної сім’ї до знаменитого Короля джазу.

Луї Армстронґ

Музика Дюка Еллінгтона вирізняється переливами безлічі стилів і експериментів. Талановитий піаніст, аранжувальник, композитор, керівник оркестру не втомлювався дивувати своїм новаторством та оригінальністю. Саме йому належить ідея використання людського голосу як інструменту.

Дюк Еллінгтон

«Перша леді джазу» Елла Фітцджеральд володіла унікальним голосом, широким діапазоном в три октави. За 50 років творчості було продано близько 40 мільйонів альбомів у її виконанні.

Елла Фітцджеральд

Рея Чарльза називають «справжнім генієм джазу». Він здобув 13 премій «Греммі», а його композиції навіть були записані в Бібліотеку Конгресу США.

Рей Чарльз

Френк Сінатра був підкорив слухачів своїм оксамитовим баритоном. Талановитий вокаліст також знімався в мюзиклах і драматичних фільмах, отримав нагороду «Оскар».

Френк Сінатра

Радимо прочитати:

«Мої пісні - то є любов і мрії» [Текст] // Край. - 2013. - № 112. - С. 4.

Нарис про життя і творчість полтавської виконавиці у стилі джаз Олени Шмельової. Для широкого кола читачів.

Алешнікова, Н. В. Джаз. Близька музика далекого континенту [Текст] : («Музичне мистецтво», 6-й клас) / Н. В. Алешнікова // Мистецтво в школі (музика, образотворче мистецтво, художня культура). - 2014. - № 12. - С. 16-18.

Пізнавальна інформація про музичний стиль джаз, а також цікаві факти про американського композитора й піаніста Джорджа Гершвіна. Для вчителів музики.

Григор'єва, Поліна. Як розповісти дітям про джаз [Текст] / П. Григор'єва // Музичний керівник. - 2018. - № 7. - С. 4-7.

Матеріал на допомогу вихователю дошкільного закладу. Цікаві факти про джаз, адаптовані для сприйняття наймолодшими дітками.

Самійленко, Леся. Джазу! Джазу! Джазу! [Текст] / Л. Самійленко // Культура і життя. - 2015. - № 45-48, 25-30 груд. - С. 10.

Нарис про історію створення та діяльність музичного журналу «Джаз». Для широкого кола читачів, особливо меломанів.

bottom of page