top of page
  • Бібліограф

30 травня – Міжнародний день фемінізму


Хоч це свято поки що не отримало статусу «офіційного», світова спільнота відзначає його вже більше 10 років. Дата обрана не випадково: день приурочений до сумної історичної події – страти легендарної француженки Жанни д’Арк 30 травня 1431 року.

Історично, феміністський рух прийнято ділити на три хвилі. Феміністки «першої хвилі» (кінець XIX - початок XX ст.) виборювали право жінок на голосування та доступ до вищої освіти. Фемінізм «другої хвилі» тривав із 60-х по 90-ті роки і переймався вже іншими питаннями: нерівністю в оплаті праці, репродуктивною свободою жінок, насильством над жінками. Сучасні феміністки, або феміністки «третьої хвилі», продовжують боротися за рівну оплату праці та розподіл домашніх обов’язків, а також за відмову від гендерних і сексуальних стереотипів.

Одним з основних аргументів противників фемінізму є той факт, що всі знамениті відкриття зроблені чоловіками: в мистецтві, науці й політиці чоловік – на першому плані. А це означає, що жінки ні на що не здатні. І байдуже, що можливість отримувати освіту, як і право вголос заявляти про себе, жінки отримали зовсім недавно.

Попри це в нашій історії є чимало жінок, які змінили світ. Це усім відомі вчена Марія Склодовська-Кюрі, письменниця Симона де Бовуар, благодійниця Мати Тереза та інші. Менш знаменитими є: Еліза Зімфіреску – одна з перших жінок-інженерів; Анна Аслан – дослідниця в галузі геронтології та геріатрії, яка розробила препарати для боротьби з артритом та лікування дитячого недоумства; Ада Лавлейс – британський математик та перший програміст в історії; Хеді Ламарр – голлівудська актриса й винахідниця; прародителька вай-фаю та винахідниця Стефані Кволек.

Розповідати дітям про фемінізм складно, однак необхідно, і це не залежить від статі. Необхідно принаймні для того, аби навчити дитину приймати свою особистість, поважати чужі кордони й оцінювати інших не за гендерною приналежністю, а винятково за людськими якостями.

Радимо почитати:


Бабкіна, Катерина. Сила дівчат [Текст] : маленькі історії великих вчинків / К. Бабкіна, М. Лівін; іл. А. Сарвіри, Ю. Твєрітіної. - Київ : Книголав, 2018. - 111 с. : іл. - (Дитяча полиця).

Збірка містить півсотні життєписів видатних українок, як-от: Катерини Білокур, Лесі Українки, Лілії Пустовіт, Ліни Костенко, Ольги Харлан, Софії Яблонської та багатьох інших.

Бронте, Анна. Незнайомка з Вілдфел-Холу [Текст] : роман / А. Бронте; пер. з англ. Н. Тітко. - Київ : КМ Publishing, 2009. - 381 с. - (Фієста).

Загадкова молода молода жінка Гелена поселяється у занедбаному, напіврозваленому старовинному маєтку Вілдфел-Хол. Вона одразу полонила уяву всіх сусідів: як наважилася самотня жінка оселитися якнайдалі від людського ока? Чому так наполегливо уникає світського товариства? Які гріхи минулого приховує? Пліткам і чуткам немає кінця-краю, аж поки одного разу до рук юного Гілберта, закоханого в Гелену, потрапляє її щоденник...

Вітте, Крістіна де. Посібник з виживання для дівчат [Текст] : про тіло, школу, кохання й інші труднощі підліткового віку / К. де Вітте; пер. з англ. Н. Сліпенко. - Київ : Книголав, 2020. - 254 с. : іл.

Бути дівчиною-підлітком – це не лише безтурботно й весело жити, а і щодня шукати відповіді на важливі питання, розбиратися в емоціях та почуттях, налагоджувати стосунки з людьми, вчитися любити себе та інших, переживати всі падіння й злети дорослішання, а ще робити помилки, які перетворяться на життєвий досвід. Впоратися з усіма проблемами підліткового віку юним читачкам допоможе цей гумористичний і водночас серйозний посібник.

Галліган, Катерина. Її історія [Текст] : 50 жінок та дівчат, які змінили світ / К. Галліган; пер. з англ. О. Ю. Григорович. - Харків : Ранок, 2019. - 112 с. : іл.

Реальні історії п’ятдесяти жінок та дівчат, які не побоялися кинути виклик цілому світу. Чиїсь імена ви чули неодноразово, про інші – дізнаєтеся вперше.

Дивовижні особистості, які змінили XX століття [Текст] : 20 дивовижних дівчат, які змінили ХХ століття. 20 дивовижних хлопців, які змінили ХХ століття / колектив авт. В. Вздульська та ін.; іл. М. Мороз. - Київ : Агенція "ІРІО", 2020. - 50 с. : іл.

Герої цієї дивовижної двосторонньої книги – видатні особистості ХХ століття: представники науки, бізнесу, мистецтва, спорту та інших сфер, чиї досягнення назавжди змінили наш світ і досі надихають мільярди людей. Для молодших школярів.

Кавалло, Франческа. Казки на ніч для дівчат-бунтарок 2 [Текст] / Ф. Кавалло, Е. Фавіллі; пер. з англ. Т. Савчинської. - Київ : Книголав, 2019. - 224 с. : іл.

У книзі зібрано історії жінок, які жили й вершили історію в різні часи. Це своєрідний натхненник для дівчаток – майбутніх сильних та сміливих жінок, що бажають змінити світ на краще.

Ньюбері, Лінда. Дівчата за право вибору [Текст] / Л. Ньюбері; пер. з англ. О. Дятел. - Харків : Жорж, 2020. - 177 с. - (Художня література).

12-річна Поллі мріє стати дослідницею. Проте її батьки вважають, що головна мета кожної дівчини – вдало вийти заміж і стати покірною дружиною. Ну, це вже точно ні! А як же подорожі світом, пригоди та небезпеки? Добре, що хоч нові сусідки – суфражистки Едвіна і Вайолет – розуміють та підтримують її. Якось вони пропонують Поллі допомогти їм з організацією маршу на підтримку виборчого права для жінок в Лондоні. Дівчинка погоджується, та не уявляє, наскільки небезпечною виявиться ця пригода.

14 views0 comments
bottom of page