top of page
  • Бібліограф

4 квітня – Всесвітній день щура


Щури – хитрі, розумні й напрочуд витривалі істоти. Вони полюбляють селитися поряд з людьми, особливо у містах, адже так простіше знаходити їжу і теплий куточок. На жаль, дикі щури є рознощиками небезпечних захворювань, тому в багатьох людей сформувалося неприязне ставлення до цих тварин.

Всесвітній день щура (World rat day) відзначається щорічно 4 квітня. Започаткували свято в 2003 році американські щуроводи, які таким чином вирішили вшанувати своїх улюбленців. Щоб переконати вас в унікальності цих гризунів, пропонуємо кілька дивовижних фактів про щурів.

Дар провидіння

Військові моряки розповідали, що гризуни тікали не лише з потопаючих суден, а й з тих кораблів, які наступного дня потерпали від торпедної атаки. Щури покидають полігони й місця випробувань зброї за день-два до початку подій. Цікава історія сталася на початку минулого століття у Франції. Один з ринків закрився і повинен був переїхати на нове місце. За добу до цього всі тамтешні щури, немов підкоряючись якійсь команді, збилися у величезну зграю і рушили саме на те місце, де мав розташуватися їхній ринок.

Здатність до самопожертви

Під час одного експерименту в окремий вольєр поміщали щура, а всі його родичі перебували за скляною перегородкою. І ось, коли обраному щуру давали їжу, всіх інших членів зграї било струмом. З кожною новою порцією розряд ставав дедалі сильніше. Якщо щур не припиняв їсти, його зграя гинула від електричного струму, а бідолашний спостерігав за цим через скло. В результаті, більше 90% щурів воліли померти з голоду, аби врятувати родичів. Вони тулилися до скляної перегородки, щоб наостанок бути ближче до своїх.

Відвага й героїзм

Магава
Щур-сапер Магава вірно служить людям

Гігантський африканський сумчастий щур на прізвисько Магава отримав престижну нагороду за розмінування полів у Камбоджі. Він працював набагато швидше за людей з металошукачами, без ризику підірватися самому. За час своєї військової служби гризун допоміг знайти 39 наземних мін та 28 боєприпасів.

Тонкий музичний смак

Якось в англійському місті Саутпорт міський храм мистецтв піддався щурячій навалі. Ніякі традиційні заходи не давали результатів. Але одного разу в залі відбувся концерт сучасної рок-музики. Електроакустична апаратура посилення звуку, як годиться, «видавала» цілком пристойний рівень децибелів. Публіка була у захваті, а от щури не витримали: після концерту хвостатих меломанів як вітром здуло.

Щури регочуть від лоскоту

крысы смеются
Хочете розсмішити щура - полоскочіть йому животик!

Щури – як і шимпанзе та собаки – вміють сміятися. Під час ігор, так само як і люди, посмішкою вони демонструють своє щастя й радість від спільного проведення часу. Це свідчить на користь думки, що людський сміх розвинувся з вигуків під час ігор – поведінки, властивої багатьом ссавцям. А ще сміх у пацюків викликає лоскіт.

Радимо почитати:

Пагутяк, Галина. У кожного є бабуся [Текст] / Г. Пагутяк; худож. Д. Лобода. - Львів : ЛА "Піраміда", 2015. - 55 с. : іл. - (Приватна колекція для дітей).

У книзі розповідається зворушлива історія про мандрівку бездомних тваринок: щурика Гризостомуса, кмітливої кицьки Мальви та хороброго цуценяти Героя. Разом вони намагаються відшукати цуцикову бабусю.

Содомка, Мартін. Як змайструвати автомобіль [Текст] / М. Содомка; пер. з чеської Т. Савченко. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. - 57 с. : іл.

Двоє друзів, пацючок Арні і горобець Зила, надумали змайструвати автомобіль. До них приєднався жабун Крістіан, який вміє роздобувати все необхідне, тож можна весело братися до роботи. Ця сповнена пригод історія розповість, як влаштований автомобіль та як він працює, а ще ви дізнаєтеся чимало кумедного про життя тварин.

А допитливим діткам пропонуємо почитати пізнавальні статті про щурів у журналах «Розумашки» та «Смайлик». Ви переконаєтеся, що це не тільки шкідники, а й дуже милі істоти. А якщо вам хочеться такого домашнього улюбленця, у статтях ви знайдете правила догляду за щурами.

Свійський щур шукає друга // Розумашки. - 2020. - № 1. - С. 21-24.

Талісман 2020 року // Смайлик. - 2020. - № 1. - С. 4-5.

bottom of page