top of page
  • Бібліограф

23 січня – День почерку


Нерозбірливий і акуратний, дрібний та великий, красивий і недбалий... Яким тільки не буває почерк. І в кожного з нас він унікальний. Він починає формуватися у віці 8-10 років й може змінюватися протягом усього життя.

Вчені давно встановили, що існує певний зв'язок між почерком людини та її характером. Під час письма рукою керує мозок, а тому цей процес відображає психічні процеси, що протікають у ньому. Тож якщо хочеш намалювати психологічний портрет людини – проаналізуй її почерк.

Для графологічного аналізу потрібний текст, написаний від руки на чистому аркуші паперу. Щонайменше чотири рядки з підписом. Писати краще грифельним олівцем – так легше оцінювати натиск. Зауваж, для аналізу підійде не кожен рукописний текст. Наприклад, вітання у листівці – не найкращий варіант, оскільки людина, як правило, докладає деяких зусиль, щоб зробити його красивим. Текст має бути написаний, коли людина спокійна і нікуди не поспішає. Аналізують рукописний текст зазвичай за п’ятьма пунктами:

1. Натиск

Сильний: характерний для впевнених у собі, енергійних, оптимістичних і працьовитих людей.

Легкий: часто буває у вкрай чутливих і романтичних натур. Це мрійники, сконцентровані насамперед своєму внутрішньому світі. Відповідальні, але неквапливі, роблять все акуратно, намагаючись не допускати помилок. Найчастіше такий натиск є ознакою слабовільності.

2. Нахил

Невеликий нахил вліво найчастіше зустрічається в індивідуалістів із критичним складом розуму. Власні інтереси вони завжди ставлять вище за групові.

Власники сильного нахилу вліво самодостатні й незалежні, завжди мають власний погляд на будь-яку проблему.

Невеликий нахил вправо – найпоширеніший. Властивий людям спокійним та врівноваженим. Вони завжди відкриті до спілкування, але й не проти іноді побути наодинці із собою. Схильні до змін настрою.

Сильний нахил вправо свідчить про цілеспрямованість та наполегливість. Такі люди, як правило, максималісти і прагнуть бути першими у всьому. Часто закохуються та дуже ревниві.

Якщо почерк вертикальний, це свідчить про внутрішню гармонію, баланс раціональності та емоційності. Люди з таким почерком ретельно аналізують ситуацію і лише після цього ухвалюють рішення. Найголовніша риса характеру – впертість.

Важливо зауважити, що нахил почерку може залежати від настрою в конкретний момент, оскільки відображає душевний стан людини. Чим сильніші емоції – тим більший нахил.

3. Розмір почерку.

Власники великого почерку (більше 3 мм) – відкриті, емоційні та легко знаходять спільну мову з оточуючими. За вдачею вони лідери й душа будь-якої компанії. Можуть будь-кого переконати у своїй правоті.

Дрібний почерк (менше 3 мм) у людей стриманих, розважливих, потайливих і замкнених. Їм можна довіряти відповідальну роботу, оскільки вони вміють повністю концентруватися на справі.

Широкий почерк – широка душа! Так пишуть люди творчі й талановиті. Вузькі літери – ознака раціональності та ощадливості.

4. Обриси

Округлі літери вказують на доброту та чуйність, а також здатність йти на компроміси. На таку людину можна покластися, вона завжди підтримає у скрутну хвилину. А ось «гострі» й кутасті літери – ознака егоїзму. Така людина прагне до незалежності й не любить повчань.

5. Розташування рядків

У натур оптимістичних рядок спрямований вгору, в песимістів навпаки – опускається. Прямі рядки характерні для людей спокійних, розважливих і врівноважених. Букви «скачуть» в рядку – людині властива часта зміна настрою або непостійність.

Графологія вважається псевдонаукою, тому що немає достатньо доказів, наскільки точно вона визначає психофізичні особливості. Та ви все ж можете спробувати «розгадати» істинну суть людини – в будь-якому випадку це буде цікаво!

Радимо почитати:

Дмитренко, Анатолій Костянтинович. Основи почеркознавства [Текст] / А. К. Дмитренко, Л. П. Захаріяш. - Київ : Видавець М. Дмитренко, 2004. - 62 с. : іл.


Розкаже про вдачу [Текст] : тест від Шерлока Холмса : [визначення характеру людини за почерком] // Барвінок. - 2018. - № 9. - 4-а с. обкл.

15 views0 comments
bottom of page