top of page
  • Бібліограф

14 січня – День білосніжних птахів


Незвичайна дата присвячена не тільки всім пернатим білого кольору. Насамперед ініціатори прагнули звернути увагу людей на птахів, які оточують нас щодня і часто потребують допомоги й елементарної уваги.

Тому неспроста свято відзначають взимку, коли настають морозні дні й випадає багато снігу. Адже птахи, що залишилися на зимівлю, перебувають у непростих умовах. А зима та сніг робить усіх без винятку білими. Цим святом організатори намагалися донести думку, що не варто проходити повз. Озирніться, і ви побачите безліч птахів, яким зараз холодно і голодно.

Процес травлення у пернатих відбувається швидко й енергійно, тому вони постійно потребують їжі. Приміром, в сувору зиму без підгодівлі може загинути до 80-90% синиць. Найбільш вразливими взимку стають дрібні садові птахи. Від людини дуже залежні сизі голуби, хатні горобці, міські крижні. За більш-менш сприятливих умов синиці, повзики, дятли, зеленяки, сойки виживуть і без нашої допомоги, але із задоволенням поласують «гостинцями». Є пернаті, які здебільшого оминають годівниці, здобуваючи корм самостійно. Це снігурі, чикотні, омелюхи, щиглики, вівсянки, чижі та чечітки, підкоришники, золотомушки.

Якщо ви вирішили підтримати пернатих, ознайомтеся з важливими правилами грамотної підгодівлі, які будуть цікаві й тим, хто вже займається цією важливою справою.
  • Починати підгодівлю варто при перших стабільних морозах близько -10 градусів, наявності постійного глибокого снігового покриву чи з появою на гілках, землі та стовбурах ожеледі. Інакше птах звикне до штучних кормів, і його життєво важлива навичка добування їжі знизиться або й геть щезне.

  • Підгодівля обов’язково має бути систематичною. Птахи будуть чекати на корм в одному й тому ж місці, втрачаючи час і сили, які могли б спрямувати на пошук їжі деінде. Ваша забудькуватість може призвести до їх загибелі.

  • Якщо почали підгодовувати – не кидайте цю справу аж до весни. У другій половині зими, коли більшість зимових ягід та плодів з’їдені або зіпсовані, додаткова підгодівля особливо важлива для виживання птахів.

  • Уникайте одноманітності в кормах. В природі у птахів більш різноманітний раціон, ніж у годівниці. Тому одноманітний корм може призвести до хвороб.

  • Підтримуйте годівницю в охайному вигляді. Хоча б раз на місяць очищуйте її від сміття й мийте легким мильним розчином.

  • Розміщуйте годівниці або розкладайте корм так, щоб у птахів був гарний огляд території. Бажано, щоб поряд росли великі кущі або чагарники, де птахи зможуть швидко сховатися.

  • Краще вивісити декілька різних годівниць, де могли б живитися різні види птахів, наприклад: великі й малі, мирні й агресивні.

  • Водоплавних птахів варто годувати тільки з настанням сильних морозів, особливо коли повністю замерзають водойми. Якщо почати годувати перелітних птахів за погожої погоди, вони можуть вирішити, що корму вистачить надовго і залишаться зимувати.

До речі, якщо у вас немає годівниці, можете насипати корм прямо на сніг. Але пильнуйте, щоб туди не внадились коти та інші хижаки. До такого імпровізованого «столу» теж злітатимуться птахи, хоча дятлів і повзиків там не побачиш – вони більше полюбляють підвішені годівнички.

І не засмучуйтесь, якщо птахи не з’являються на вашій годівничці одразу. Їм потрібен деякий час, аби знайти та запам’ятати нове місце годівлі. Чим суворіші будуть природні умови, тим швидше до «їдальні» завітають перші гості.

В інтернеті ви можете знайти багато ідей виготовлення різних годівничок. Ми натомість пропонуємо тематичну добірку статей з періодики, де також міститься цікава інформація, практичні поради й майстер-класи для дітей. Завдяки цим матеріалам ви зможете спільно з малюком створити чудову годівничку і приєднатися до важливої справи – збереження природи.

Апельсини на осині // Розумашки. - 2019. - № 1. - С. 20-21.

Майстер-клас з виготовлення екологічної годівниці з апельсинової шкірки.

Частування для птахів // Розумашки. - 2020. - № 2. - С. 21.

Запропоновану в матеріалі годівницю зможе виготовити кожен охочий.

Маркова, Світлана. Як зробити годівницю разом із дітьми : мамам на замітку / С. Маркова // Зростаємо разом. - 2015. - № 11. - С. 12-13.

Ніщо так не об’єднує, як спільна справа. Пропонуємо всією сім’єю попрацювати над створенням годівниць із картону й пластикових пляшок.

Рятівник : велика екологічна гра : допоможіть нам! : [підгодовування птахів взимку] / худож. Н. Анікіна // Барвінок. - 2014. - № 1. - С. 10-11.

Самостійно виготовляємо годівниці, читаємо про птахів і вирушаємо в екологічну експедицію.

12 views0 comments
bottom of page