top of page
  • Бібліограф

21 жовтня – Всесвітній день яблук


Яблуко – один із найбільш поширених та доступних фруктів. Щорічно в різних куточках землі вирощують мільйони тонн плодів, які йдуть не тільки в їжу й на виготовлення соків, а і для виробництва ліків та навіть косметики.

Яблуко є одним з перших плодів, які людина почала споживати в їжу. Тому за тисячолітню історію вирощування назбиралося чимало цікавих фактів про нього.

Оскільки яблуко відоме людині з доісторичних часів, його образ закріпився в багатьох культурах. Приміром, у геральдиці яблуневе дерево уособлює братерство, досконалість, красу, достаток, а також родючість, молодість і пізнання. Золота яблуня переважно символізує процвітання. Яблука ж найчастіше зображують за допомогою червоного, жовтого, зеленого, рідше – срібного кольорів.

Герб комуни Нідербухсітен (Швейцарія)
Герб села Єжковіце (Чехія)
Герб комуни Баумгартен (Австрія)
Герб муніципалітету Мансанеда (Іспанія)

Герб селища Шета (Литва)

Фрукт згадується у безлічі міфів та релігій. Форму яблука в Біблії приймає плід дерева пізнання добра і зла. У грецькій міфології фігурує «яблуко розбрату», що стало причиною Троянської війни. На золоті молодильні яблука, які росли в саду сестер Гесперид, «полював» Геракл під час здійснення дванадцятого подвигу. Англійська назва яблука «apple» походить від імені Аполлона, оскільки в Древній Греції яблуня вважалася священним деревом цього бога.

Молодильні яблучка в саду Гесперид

На Близькому Сході існує легенда про сорок яблук: якщо загадати бажання, а потім з’їсти сорок плодів поспіль, попередньо подувши на кожен, – бажання неодмінно збудеться. Але якщо зупинишся на тридцять дев’ятому – чари розсіються, чекай біди.

А вам під силу з'їсти 40 яблук за раз?

У древніх ірландців і шотландців були поширені «яблучні» гадання. Юнаки й дівчата кидали через плече на землю яблучну шкірку, а потім намагалися за її формою визначити першу літеру імені майбутньої дружини або чоловіка.

У міфології скандинавів яблука вважалися їжею богів, а хранителькою чарівних яблук безсмертя була богиня весни Ідун. У кельтів яблуко символізувало знання й мудрість, а на міфічному острові Авалон нібито росли яблуні, плоди яких дарували щастя й вічне життя.

Хранителька молодильних яблучок - богиня Ідун

Слов’яни вважали яблуко символом щасливого шлюбу і продовження роду, а також родючості та краси. Саме з яблуками пов’язано багато весільних традицій древніх слов’ян: ними обмінювалися у знак симпатії; їх використовували як запрошення на весілля та декор у весільних обрядах; дарували молодятам, бажаючи здорового потомства.

Слов'яни були впевнені у магічній силі яблук

З яблуком пов’язані й інші обряди наших предків. Для них цей плід був також символом здоров’я і благополуччя. Під час новорічних свят яблуком «заряджали» воду для вмивання. Вважалося, що навіть потримавшись за дерево або доторкнувшись до яблука, станеш здоровішим. Яблука дарували не тільки молодятам, а й при народженні дітей, на новосілля та навіть використовували їх як ліки від безпліддя.



Радимо почитати

Винничук, Юрій. Балакуче яблуко та інші історії [Текст] / Ю. Винничук; іл. Ю. Пилипчатіної. - Харків : Фоліо, 2016. - 24 с. : іл.


Дерманський, Сашко. Царство Яблукарство [Текст] / С. Дерманський; мал. А. Василенка. - 3-тє вид. - Вінниця : Теза, 2017. - 188 с. : іл. - (Пригодницька бібліотека).


Куценко, Оксана. Печені яблука [Текст] : оповідання / О. Куценко; худож. О. Кваша. - Київ : Фонтан казок, 2015. - 23 с. : іл. - (Добрі казки).


Сутєєв, Віктор Григорович. Мішок яблук [Текст] / В. Г. Сутєєв; пер. укр. А. Л. Качана. - Київ : Національний книжковий проект, 2010. - 64 с. : іл. - (Казки-хіт).

Чорней, Валерія. Яблуко в тайстрі [Текст] : роман-феєрія / В. Чорней. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. - 424 с.


Вернидуб, Іванна. Королева саду [Текст] / І. Вернидуб // Джміль. - 2016. - № 3. - С. 5.


Загубинога, Оксана. Таємниці яблука, символа пізнання [Текст] : рослини . Ч. 2 / О. Загубинога // Колосок. - 2020. - № 11.


Мазур, Петро. Старовинні сорти яблуні [Текст] : садівництво / П. Мазур // Паросток. - 2020. - № 1. - С. 25-31.


Соболь, Валерій. Це звичайне незвичайне яблуко [Текст] / В. Соболь // Колосок. - 2011. - № 6. - С. 22-28.


15 views0 comments
bottom of page